Százéves hagyományt ünnepeltek három ország horvátjai: Kőszegről zarándokoltak együtt Mariazellbe

Hazai – 2023. augusztus 31., csütörtök | 17:18

Nyugat-magyarországi, szlovákiai és burgenlandi horvátok zarándokoltak augusztus utolsó hétvégéjén Mariazellbe. A jubileumi zarándoklat Kőszegről indult, a zarándokok 150 kilométeres utat tettek meg a búcsújáróhelyig, ahol Székely János szombathelyi megyéspüspök fogadta őket.

A zarándoklat történetét Petkovits Sándor, a Kőszegről induló zarándokcsoport vezetője idézte fel a vaol.hu hírportál számára. Elmondta: száz évvel ezelőtt, 1923-ban indultak el először közös zarándoklatra a térségben élő horvátok, Mate Meršić Miloradić gradistyei horvát pap, költő és tudós kezdeményezésére.

„Trianon után az egykori nyugat-magyarországi horvátság szétszóródott négy országba. A hagyományt csak a második világháború kirobbanása törte meg, 1984-ig nem volt közös zarándoklat.”

Azóta azonban ez a zarándoklat a gradistyei horvátság legnagyobb közös eseménye – idézte fel Petkovits Sándor. – 1991-ig a vulkapordányi horvátokkal együtt zarándokoltak, ám 1992-ben „visszatértek az ősök útjára”, és Kőszegről indulnak el Mariazell irányába.

Ezúttal Vas megye nyolc településéről (Peresznyéről, Horvátzsidányból, Csepregről, Kőszegről, Szombathelyről, Nardáról, Felsőcsatárról, Szentpéterfáról) és a Győr-Moson-Sopron megyei Undról indultak el együtt a zarándokok a kőszegi gyülekezést követően a búcsújáróhelyre.

Augusztus 24-én, csütörtökön hajnali 6 órakor, a Kálvária tövében található máriazelli zarándokemlékhelynél Köbli Tamás és Kirner Zoltán által bemutatott szentmisét követően indultak el.

Bár az atyák nem tudtak a menettel tartani, mindennap kiutaztak a zarándokok után, így egy nap sem múlt el szentmise nélkül. Éjszakánként az alvást felajánlott szálláshelyeken oldották meg.

„A zarándoklat legnagyobb ajándéka, hogy évente egy alkalommal itt találkozhatnak a térségben élő horvát kisebbség tagjai” – emelte ki Petkovits Sándor.

Külön öröm volt számukra, hogy augusztus 26-án, szombaton Mariazellben Székely János szombathelyi megyéspüspök fogadta a magyarországi zarándokokat, majd ünnepi koncelebrációs misét mutatott be Ägidius J. Zsifkovics kismartoni megyéspüspökkel. Az alkalom gyertyás körmenettel zárult.

Augusztus 27-én, vasárnap Veres András győri megyéspüspök mutatott be szentmisét. A szentmiséken a Pax et Bonum Kamarakórus emelte az ünnep fényét.

A mariazelli jubileumi ünnepség megemlékezés volt a nagy közös zarándoklatok elindultának századik évfordulójáról is. A vasi zarándokok megközelítőleg 150 kilométeres gyalogutat tettek meg Mariazellig, a legifjabb nyolcéves volt, aki idén második alkalommal vett részt a zarándoklaton.

Szerző: Polgár Patricia

Forrás: vaol.hu/Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Maurer Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria