Szegeden is képzést nyújtanak a liturgiákon szolgáló keresztény könnyűzenészeknek

Kultúra – 2024. szeptember 20., péntek | 9:01

Az idén tavasszal indult Sacro Song második alkalmát tartották szeptember 6-án és 7-én Szegeden, a Katolikus Házban. A négy hétvégén át tartó keresztény könnyűzenei oktatási workshop ezen állomásáról Gál Mónika írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

A képzés megálmodói és oktatói – Gável András és Gellért, valamint zenei formációjukban, az Eucharist együttesben velük együtt szolgáló Szentpétery Mózes – a hazai keresztény könnyűzene kiemelkedő alakjai és több mint 25 éve aktív szereplői. A workshop megvalósítója a váci Apor Vilmos Főiskola. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség által nyújtott anyagi támogatásnak köszönhetően 35 zenei szolgálattevőnek nyílt arra lehetősége, hogy részt vegyen a képzésen.

Az oktatás keretében a résztvevők nem pusztán a technikákat, praktikákat sajátíthatják el. A második képzési alkalmon a dicsőítésről, annak lényegéről elmélkedtek Gável Andrással, aki rávezetette őket a dicsőítés alapjaira.

Áttekintették a nagyobb bibliai dicsőítőket Mózestől, Szűz Márián át Pál apostolig, és intést kaptak arra vonatkozóan, hogy „a Király által rendezett esküvőre nem mehetünk menyegzős köntös nélkül, utcai ruhában”. Ez a zenei szolgálattevők vonatkozásában azt jelenti, hogy nem elégedhetünk meg a felületes felkészültséggel, sem lelki, sem zenei értelemben. Méltóképp zenélni az Úrnak és róla műfajtól függetlenül lehetséges, a könnyűzene sem degradálja a liturgiát, hanem szolgálja azt.

A szombati nap nyitó imádságát követő előadásban a szentmise liturgiájának mélyére tekinthettek a jelenlévők. Értékes gondolatokat kaptak az egyes liturgikus részek fontosságáról, szerepéről, és arról, hogy az évszázadok óta hasonló módon történő szentmiseáldozat bemutatásának hagyományát őriznünk kell, ezáltal bizonyos szinten összekapcsolódva a régi időkben élt hívekkel.

Az elmélkedéseket követően a gyakorlati, technikai foglalkozások keretében a hangszerek és egyéni énekhang fejlesztése kapott nagyobb teret, majd közös zenéléssel koronázták meg a hétvégét.

A képzési alkalom végén lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők visszajelzéseket adjanak az eddig szerzett tapasztalataikról.

Ahogy egy latin szentmise végén az áldás keretében a hívek megkapják a feladatként a paptól: „Ite, missa est!” – „Menjetek, küldetésetek van!”, úgy indultak a szolgálattevők is utukra, hiszen a két értékes napon szerzett tapasztalatok elmélyítése, gyakorlatba ültetése már az ő feladatunk.

A beszámoló teljes terjedelemben ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria