Szegényeket látott vendégül karácsonykor a római Bosco Szent János-bazilika

Kitekintő – 2022. január 4., kedd | 16:35

A római Bosco Szent János-bazilika karácsony másnapján, december 26-án a legelesettebb és legszegényebb emberek étkezdéjévé vált.

Az ünnepet azon a plébánián szervezték meg, amely a lakosság száma szerint a legnagyobb Rómában. A La Goccia Egyesület – a Don Bosco-plébánia karitászközpontjában működő szervezet – tagjai a római egyházmegye XX. prefektúrája plébániáinak önkénteseivel december 26-án egy különleges helyszínre álmodták meg a közös ebédet: a templomba.

„A mi bazilikánk – magyarázza Roberto Colameo plébános – ezzel a betlehemi barlang szellemét akarja felidézni, ahol Isten találkozik a szegény emberiséggel: megtapasztaltuk, amint a liturgikus ünneplés helyéből a zsinaton újrafelfedezett testvéri ünneplés helyévé vált.”

A Don Bosco-plébánia ad otthont a római egyházmegye XX. prefektúrája étkezdéjének. A december 26-i ebéden több mint 120 főt fogadtak, köztük a kilenc plébániához tartozó önkénteseket és híveket. A kezdeményezés a világjárvánnyal kapcsolatos összefogás jele, amely a prefektúra egész területén megtörtént, és a legtöbb helyen az egyes plébániák határain túlmutatóan valósul meg: „valóban egységben van az erő” – tette hozzá a plébános.

Ahogy Maurizio Pisano, a plébániai karitász vezetője és a Goccia tagja elmagyarázza: „Az embereknek, akikkel egész évben foglalkozunk, vagy nincs állandó lakhelyük, vagy súlyos anyagi nehézségekkel küzdenek. A klasszikus bingó (jótékonysági tombola – a szerk.) mellett – folytatja – mindenki ad valamit az ünnepen: van, aki viccet mesél, van, aki énekel, és van, aki zenél. Együtt vagyunk és családi napot tartunk.”

Mindez nem lenne lehetséges azoknak az embereknek a munkája, odaadása nélkül, akik ingyen vállalják ezt másokért. Roberto atya így fogalmazott: „Köszönet az önkénteseknek, akik testvérek a testvérek között, akik – ahogy Ferenc pápa mondja – amint a Szent Erzsébetet meglátogató Mária, nem haboztak elhagyni családjukat, kényelmüket, hogy szolgálatukkal, jelenlétükkel és az étkezés megszervezésében vállalt elkötelezettségükkel elhozzák Jézust a testvéreknek.”

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria