Székely János a nagyszülőkről: A legnagyobb kincset, Isten üzenetét adják át unokáiknak

Hazai – 2024. július 28., vasárnap | 18:01

Szent Joachim és Szent Anna ünnepén, július 26-án Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét a szombathelyi székesegyházban, amelynek középpontjába a nagyszülőket és unokáikat állította.

Arról a titokzatos kapcsolatról beszélt bevezetőjében és szentbeszédében is püspök, ami a nagymamák, nagypapák és az unokáik között van.

Ha szeretnénk, hogy az unokák olyanok legyenek, mint a Szűzanya, hogy a szemük úgy csillogjon, mint Máriának, ahhoz olyan nagyszülők kellenek, mint Joachim és Anna volt – mutatott rá Székely János.

Egy pszichológus szerint a nagyszülők és az unokák közti viszony a legkevésbé feszültségekkel terhelt a családban. A nagyszülőknek idejük, békességük, nyugalmuk van. Sokfajta módon – mesékkel, énekekkel, közös főzéssel, kertészkedéssel, szereléssel – át tudnak adni az unokáiknak nagyon sok kincset.

A legtöbb, Szent Annát ábrázoló képen Anna egy könyvet tart a kezében, abból olvas a kis Szűzanyának. Bibliát olvasnak. Nemcsak életbölcsességet, szeretetet ad át egy jó nagyszülő, hanem a legnagyobb kincset akarja átadni, Isten üzenetét. A legnagyobb kincs az, ha a nagyszülő elvezeti az unokát az élő Istenhez. A Szűzanya ezt a kincset kapta Szent Annától, és aztán ő maga is olyan módon nevelte a Kis Jézust, ahogy korábban őt az édesanyja. Elvitte mindig a templomba, pedig abban az időben egyetlen templom volt Jeruzsálemben, Názárettől úgy 120 kilométerre, három-négy napra. De újra és újra elmentek együtt oda.

A főpásztor biztatta a nagyszülőket, hogy vigyék el unokáikat az élő Istenhez, mert egy gyermek nevelője mindenekelőtt az élő Isten. Nagyon sok mindent, amit egy szülő, nagyszülő nem tud a gyermek szívében, lelkében elvégezni, azt maga a Jóisten meg tudja tenni.

A bibliai történetek arról is szólnak, hogy minden kicsi gyermekről Istennek nagyon szép álma van. Rengeteg kincset elrejt a Jóisten minden gyermek szívében. Annyi mindenre megtanítják a gyerekeket, a komputer használatára és sok másra, de hogy mit jelent embernek lenni, miért legyek nagylelkű, becsületes, hogyan lehet egy házasságot szépnek megőrizni egy életen át, hogyan nézzek majd szembe betegséggel, szenvedéssel, halállal, arról sajnos nagyon sok gyerek ma semmit nem hall. Óriási a felelőssége a szülőknek és nagyszülőknek, hogy átadják az angyal üzenetét, Isten álmát.

Székely János püspök prédikációja ITT visszahallgatható.

A szertartás végén Székely János megáldotta a nagyszülőket és az unokákat.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria