Személyi változások a külhoni egyházmegyéinkben – 2023

Külhoni – 2023. július 13., csütörtök | 19:06

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2023. évben a külhoni magyar egyházmegyékben. Folyamatosan bővülő összeállításunkat július 13-án a Szabadkai Egyházmegye személyi változásaival frissítettük.

Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Folyó év augusztus 1-jével személyi változásokra kerül sor a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében.

Újmisések

Június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén Kovács Gergely érsek pappá szentelt két diakónust a gyulafehérvári székesegyházban. A szentelést követően megkapták kinevezésüket első szolgálati helyükre: Ferencz Zsolt a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián, Virág István a szászrégeni plébánián segédlelkészként kezdi papi szolgálatát.

Segédlelkészek

Bereczki Attila-Szabolcsot a Brassó-Bolonya plébánia segédlelkészévé nevezte ki a főpásztor, Pál Áront felmentette a Brassó-Bolonya plébánia segédlelkészi beosztásából és a medgyesi plébánia segédlelkészévé nevezte ki.

Albert István-Csabát felmentette a szászrégeni plébánia segédlelkészi beosztásából és kinevezte a gyergyóremetei plébániára segédlelkésznek.

Olasz Bélát felmentette a Kézdivásárhely-Kanta plébánia segédlelkészi beosztásából és kinevezte a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániára segédlelkésznek és a Tamási Áron Gimnáziumba iskolalelkésznek.

Ilyés Lehelt felmentette a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánia segédlelkészi és a Tamási Áron Gimnázium iskolalelkészi beosztásából és kinevezte a Kézdivásárhely-Kanta plébániára segédlelkésznek és a Nagy Mózes Elméleti Líceumba iskolalelkésznek.

Fülöp Sándor-Szabolcsot felmentette a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánia segédlelkészi beosztásából és kinevezte a zetelaki plébániára segédlelkésznek.

Plébánosok, lelkészek, plébániai kormányzók

Csíki Szabolcsot, egyéb megbízatásaiban megerősítve, felmentette a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészi beosztásából.

Csapai Árpád-Szilárd csíkszeredai egyetemi lelkészt felmentette eddigi beosztásából.

Simon Imre imecsfalvi plébánost felmentette eddigi beosztásából és kinevezte főegyházmegyei ifjúsági főlelkésznek és csíkszeredai egyetemi lelkésznek.

Obermájer Ervin-Istvánt, viceposztulátori és posztulátori feladatkörében megerősítve, felmentette a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia kisegítő lelkészi beosztásából és kinevezte Imecsfalva plébánosává.

Boga Norbert medgyesi segédlelkészt felmentette eddigi beosztásából és pusztakaláni plébánossá nevezte ki.

Kovács István-László gyergyóremetei segédlelkészt felmentette eddigi beosztásából és kőhalmi plébánossá nevezte ki.

Ráduly István-Zsolt kőhalmi plébánost felmentette eddigi beosztásából és Torda plébánosává, valamint a sinfalvi plébánia kormányzójává nevezte ki.

György Ferenc tordai plébánost és sinfalvi plébániai kormányzót felmentette eddigi beosztásából és aranyosgyéresi plébánossá, valamint Harasztos plébániai kormányzójává nevezte ki.

Szőcs Csaba szászfenesi plébánosra rábízta Alsójára filia ellátását is.

Ifj. Szász János pusztakaláni plébánost felmentette eddigi beosztásából és Fenyéd plébánosává, valamint a küküllőkeményfalvi plébánia kormányzójává nevezte ki.

Táncos Levente-György küküllőkeményfalvi plébánost és fenyédi plébániai kormányzót felmentette eddigi beosztásából és csíkkozmási plébánossá nevezte ki.

Fejér Mátyás csíkkozmási plébánost felmentette eddigi beosztásából és bögözi plébánossá nevezte ki.

Madarász Attila bögözi plébánost felmentette eddigi beosztásából és csíksomlyói plébánossá nevezte ki.

Papp Antal zetelaki plébánost felmentette eddigi hivatalából.

Balázs Imre zetelaki kisegítő lelkészt felmentette eddigi beosztásából.

Göthér Gergely csíksomlyói plébánost felmentette eddigi beosztásából és zetelaki plébánossá nevezte ki.

Dr. Ágoston Ferenc segesvári plébánost felmentette eddigi beosztásából és a csíktaplocai plébánia kisegítő lelkészévé nevezte ki.

Puskás Attilát a temesvári egyházmegyéből való visszatérése után a főpásztor segesvári plébánossá nevezte ki.

Drócsa László nyárádszeredai plébánost felmentette eddigi beosztásából és csíkmindszenti plébánossá nevezte ki.

Dr. Bakó Csongort marosvásárhelyi kórházlelkészi megbízatásában megerősítve nyárádszeredai plébánossá nevezte ki.

Gábos Zoltánt eddigi megbízatásaiban megerősítve sepsibükszádi plébánossá nevezte ki.

Bilibók Géza tusnádfürdői plébánost felmentette a sepsibükszádi plébánia kormányzói beosztásából.

Faragó Istvánt eddigi megbízatásaiban megerősítve Fotos, Martonos, Étfalva, Zoltán és Gidófalva filiák ellátásával bízta meg.

Nagy József kézdimartonosi plébánost felmentette az ojtozi plébánia kormányzói beosztásából.

Csomós László berecki plébánost kinevezte az ojtozi plébánia kormányzójává.

Ifj. László Istvánt eddigi feladatkörében megerősítve a lengyelfalvi plébánia kormányzójává nevezte ki.

Palkó Ágostont eddigi megbízatásaiban megerősítve Hidegvölgy filia ellátásával bízta meg.

Változások a központban

Hurgoi Sándort, a Szombathelyi Egyházmegye papját július 1-jei hatállyal kezdődően a főegyházmegyébe inkardinálta Kovács Gergely érsek és a gyulafehérvári Papnevelő Intézet fegyelmi prefektusává nevezte ki.

Nyugállományba vonultak

Csató Béla 79. életévét betöltött székelylengyelfalvi plébánost hűséges szolgálatát megköszönve a főpásztor felmentette eddigi beosztásából és nyugállományba engedte, jó egészséget és áldott, hosszú nyugdíjas éveket kívánva neki.

Demeter Gergely csíkmindszenti plébánost saját kérésére felmentette eddigi hivatalából, szolgálatát megköszönve jó egészséget kívánva neki.

Balázs Gyula 75. életévét betöltött aranyosgyéresi plébánost egészségi állapotára való tekintettel a főpásztor felmentette eddigi hivatalából. A szórványban töltött hosszú szolgálatát megköszönve jó egészséget és áldott nyugdíjas éveket kíván neki a főpásztor.

75. évüket betöltött papok

Bakó Antal gyergyóremetei plébánost, Bartalus Zoltán Jakab madéfalvi plébánost, Fábián Zoltán csíkszentimrei plébánost és Szilveszter Imre-Gábor hidegségi plébánost hivatalában megerősítette a főpásztor.

Szerzetes papok

Fr. Csáki Ferenc Fülöp OFM újmisést fr. Urbán Erik OFM tartományfőnök, érseki helynök előterjesztését elfogadva Kovács Gergely érsek székelyudvarhelyi lelkésszé nevezte ki.

*

Szabadkai Egyházmegye

Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzója a következő személyi változásokról döntött:

Magyar Zsolt a budiszavai Rózsafüzér Királynője Plébánia, valamint a hozzá tartozó kátyi Szent Máté-vikária és a kaboli Szent Imre-misézőhely plébániai kormányzói megbízatása alól felmentést kapott, és a magyarkanizsai Szent Őrangyalok Plébániára kisegítő lelkészi kinevezést kapott.

Zsellér Attila, többi feladatainak megtartásával, a budiszavai Rózsafüzér Királynője Plébániára, valamint a hozzá tartozó kátyi Szent Máté-vikáriára és a kaboli Szent Imre-misézőhelyre ideiglenes plébániai kormányzói kinevezést kapott.

Serfőző Dezső az adai Szentháromság Plébánia kápláni megbízatása alól felmentést kapott, és az újvidéki Mária Neve Plébániára kápláni kinevezést kapott, budiszavai lakóhellyel.

Kara Nándor a kishegyesi Szent Anna Plébániára kisegítő lelkészi kinevezést kapott.

Dr. Fehér Tivadar a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégiumba megbízott igazgatói kinevezést kapott.

*

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Schönberger Jenő megyéspüspök az alábbi személyi változásokat rendelte el a szatmári egyházmegyében 2023. augusztus 1-i hatállyal:

Plébánosok:

Hársfalvi Ottó általános helynököt, szatmári főesperest és a székesegyház plébánosát felmentettem eddigi feladatköreiből és kineveztem a sárközújlaki plébániára plébánosnak.

Seffer Dániel túrterebesi plébánost és ugocsai esperest kineveztem plébánosnak a szatmári székesegyházba és szatmári főesperesnek.

Antku István sárközújlaki plébánost kineveztem a Nagykárolyi Kalazanci Szent József Plébániára plébánosnak és nagykárolyi főesperesnek.

Barta Barnabás mezőpetri i.h. lelkészt kineveztem az Ugocsai Esperesi Kerület esperesének és a túrterebesi plébániára plébánosnak.

Egeli Ferenc nagykárolyi főesperest és a Kalazanci Szent József-templom plébánosát felmentettem eddigi feladatköréből és kineveztem a mezőteremi plébániára plébánosnak.

Skurka Dezső mezőteremi plébánost áthelyeztem a felsővisói plébániára plébánosnak.

Oláh Zsolt felsővisói plébánost áthelyeztem a mezőfényi plébániára plébánosnak.

Czier István mezőfényi plébánost áthelyeztem a Szatmárnémeti Szent János Apostol és Evangélista Plébániára plébánosnak.

Simon Attila a Szatmárnémeti Szent János Apostol és Evangélista Plébánia plébánosát elengedtem 2 évre – mely újabb 2 évvel meghosszabbítható – az Innsbrucki Egyházmegyébe.

Iulian Budău SJ a Szatmárnémeti Jézus Szíve Román Nyelvű Személyi Plébánia plébánosát provinciálisa visszahívta egyházmegyénkből és más rendi feladattal bízza meg.

Leabu Marius borsabányai i.h. lelkészt áthelyeztem a Szatmárnémeti Jézus Szíve Román Nyelvű Személyi Plébániára plébánosnak.

Giurgiu Daniel józsefházi i.h. lelkészt áthelyeztem a borsabányai plébániára plébánosnak.

Daniel Garcia Fernandez nagykárolyi segédlelkészt áthelyeztem a józsefházi plébániára i.h. lelkésznek.

Vojtku Lászlót, a Szatmárnémeti Szentlélek Plébánia plébánosát áthelyeztem a batizi plébániára plébánosnak.

Istvánfi Szilárd szamosdarai plébánost áthelyeztem a Szatmárnémeti Szentlélek Plébániára plébánosnak.

Daly Attila máramarosszigeti segédlelkészt áthelyeztem a szamosdarai plébániára i.h. lelkésznek.

Jakkel Tamás püspöki titkárt kineveztem a mezőpetri plébániára i.h. lelkésznek.

Jakab Norbert plébánost, aki négy évig az innsbrucki testvéregyházmegyében szolgált, áthelyeztem a Nagybánya Krisztus Király Plébániára plébánosnak.

Hájtájer Istvánt, a Nagybánya Krisztus Király Plébánia i.h. lelkészét áthelyeztem a halmi plébániára plébánosnak.

Griz László halmi i.h. lelkészt kineveztem a nagymajtényi plébániára i.h. lelkésznek.

Dr. Román Jánost, az Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatóját ezen beosztása megtartása mellett megbíztam a szatmárnémeti Szent József-templom lelkipásztori ellátásával.

Franţ Gheorghe Felix OFM Conv. megbíztam Szelestyehuta oldallagos ellátásával.

Sumănaru Rafael OFM Conv. megbízatása a nagybányai minorita rendházban véget ért, helyére a rend augusztustól más atyát küld.

Segédlelkészek:

Alexandru Irimia Bîndăroi szatmárnémeti segédlelkészt áthelyeztem a Nagybánya Szentháromság Plébániára segédlelkésznek.

Pablo Perez Gutierrez székesegyházi segédlelkészt áthelyeztem a Nagykárolyi Kalazanci Szent József Plébániára segédlelkésznek.

Tempfli Máté nagybányai segédlelkészt, áthelyeztem a szatmárnémeti székesegyházba segédlelkésznek.

Mayer Nándor újmisést kineveztem a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szent Alajos Konviktus spirituálisának, egyházmegyei ifjúsági- és ministráns lelkésznek, és megbíztam Szatmárhegy oldallagos ellátásával.

Vagrin István újmisést kineveztem máramarosszigeti segédlelkésznek.

Diakónusok:

Jose Cleiton Claudino diakónust kineveztem püspöki titkárnak.

Rodorick Rojas Suero diakónust kineveztem a Szatmárnémeti Szent János Apostol és Evangélista Plébániára gyakorlatra.

Nyugdíjazások:

Dr. Schupler Tibor batizi plébánost nyugállományba engedtem.

Ulmer Mihály nagymajtényi plébánost nyugállományba engedtem.

Kinevezések:

Ilyés Csaba irodaigazgatót eddigi feladatai megtartása mellett kineveztem általános helynöknek.

Reszler Mihály máramarosszigeti plébánost kineveztem újabb öt évre máramarosi főesperesnek.

Harsányi László erdődi plébánost kineveztem újabb öt évre erdődi esperesnek.

Szilágyi János nagykárolyi plébánost kineveztem újabb öt évre a nagykárolyi II. kerület esperesének.

Szmutku Róbert nagybányai plébánost kineveztem újabb öt évre nagybányai esperesnek.

Barta Barnabás, Buna János, Covaci István, Giurgiu Daniel, Hájtájer István, Leabu Marius, Molnár Eduárd plébánosi címet kaptak.

 

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség/Romkat.ro; Szabadkai EgyházmegyeSzatmári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria