Szemerei János evangélikus püspök hirdetett igét a kaposvári Szent Margit-templomban

Hazai – 2023. január 19., csütörtök | 10:43

Január 16-án, hétfőn a kaposvári Szent Margit-templomban folytatódott az ökumenikus imahét kaposvári programsorozata. Az alkalmon Rumszauer Miklós plébános köszöntötte a jelenlévőket, majd Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az eseményen Varga László kaposvári megyéspüspök is jelen volt.

Az ökumenikus imahét második napján tartott kaposvári imaalkalmon Rumszauer Miklós, a Szent Margit-templom plébánosa köszöntötte a jelenlévőket.

Igehirdetése kezdetén Szemerei János evangélikus püspök leszögezte: „Az igazság Istentől kapott ajándék. Azért van igazságérzetünk és azért keressük folyton az igazságot, mert Isten mutatkozik meg benne.” Ez sokféleképp megnyilvánul – mondta a szónok. – Például, amikor a gyermekeinknek mesélünk. Az elmondott mesék, melyet ragyogó szemmel hallgatnak, azért olyan kedvesek, mert tiszta viszonyok vannak benne. A mesék legtöbbjében az igazság elnyeri méltó jutalmát, a galádság, hamiskodás pedig méltó büntetését. Ha belegondolunk, ugyanez a helyzet a népek hagyományaival is, melyet átitat, hogy az igazság képviselői fontosak számunkra. Nem véletlen, hogy hagyományunkban az igazságos Mátyás olyan fontos szerepet kapott. Az sem véletlen, hogy nemzeti hőseink közül a legtöbben a szabadságért küzdenek, olyan – országunk javát építő – dolgokért munkálkodnak, s néha adják az életüket, melyeket mi is fontosnak tartunk.

Az igazság keresése, eszménye Istentől kapott ajándékunk. Az Egyház életében is azok a személyek a fontosak, akik az igazság ügyében, Isten ügyében munkálkodnak. A világ és a személyes életünk is attól függetlenül, hogy az igazság belénk van oltva, egyfajta igazság-deficitben él.

Annak ellenére, hogy az igazság fontos nekünk, mégis hiánycikk a világban

– fogalmazott Szemerei János püspök. – Noha mindenkinek van igazságérzete, mégis rendszeresen tapasztaljuk, hogy az igazság nem jut érvényre. Miért van ez? Az Ószövetségben van egy nagyon komoly gyűjtemény, amelyet a bölcsességteológiához sorolhatunk: abból indul ki, hogy az istenfélő, igaz ember az Isten rendje szerint él, és ennek megfelelően elnyeri méltó jutalmát. Azonban azt is tapasztaljuk, hogy ez sincs mindig így. Maga a bibliai gyűjtemény, a bölcsességirodalom is megfogalmazza a dilemmát: mitől lehet, hogy az igazság néha mégsem érvényesül? A Biblia egyik legkülönösebb könyve ilyen szempontból Jób könyve, ahol arról olvasunk, hogy a szinte tökéletesnek mondható embert, aki az Isten akarata szerint jár, mégis elképesztő csapások sújtják. Jönnek a barátok, vigasztalják, és senki nem talál rá normális szavakat, hogy ez miért történhetett meg.

A Krisztus győzelméből merítő emberek, a hívő emberek ebből a forrásból merítve a maguk oázisaiban megélhetnek valamit a csodából, és megoszthatják az Isten szeretetéből fakadó áldásokat, ami megváltoztathatja a környezetüket. Ha nem is lehet felépíteni igazságos társadalmi rendszereket, amelyek tökéletesek, ezek a pici „igazságbuborékok” érdekes módon kialakulnak az Isten emberei között, és reményt adnak a mindennapi életünkben – emelte ki igehirdetésében az evangélikus püspök.

A teljes beszéd ITT megtekinthető. 

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria