Szent Annát, a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjét ünnepelték a székesegyházban

Kishírek – 2024. július 29., hétfő | 11:20

Szent Anna tiszteletére mutatott be ünnepi szentmisét a veszprémi Szent Mihály-székesegyházban Kulcsár Dávid káplán július 28-án.

Kulcsár Dávid szentbeszédében olyan festményekre irányította a figyelmet, amelyeken az alkotóművész három generációt ábrázol, tehát Jézus édesanyja és nagyanyja társaságában jelenik meg.

Ezek a képek a különböző generációk közötti egységről, megértésről is szólnak.
Korunk visszásságai is a generációk eltávolodásából származnak, a családok széteséséből, vagy a fizikai távollétből, ami miatt a fiatalok nem részesülhetnek nagyszüleik bölcs tanításából, élettapasztalataiból. Fájdalmasan érinti ez a nagyszülőket is, akik szívesen megosztanák mindazt a tudást, mindazt a hiterőt, amelyet életük során felhalmoztak, hogy unokáiknak könnyebb legyen a helyes úton megmaradni. Amikor azt látják, hogy hiába próbálnak megtenni minden tőlük telhetőt, elkeserednek, sokszor vissza is húzódnak, mert feleslegesnek érzik magukat – magyarázta Dávid atya. Hozzátette: minden ember értékes, minden szenvedésnek van értelme, és az, akinek a fizikai ereje már megfogyatkozott, az imával tehet sokat a fiatalokért.

Saját életéből vett példákkal is megerősítette ennek igazát, sőt azt is, hogy ha valaki a saját életében nem látja beérni annak a fának a gyümölcsét, amelyet elültetett, remélheti, hogy akár évtizedekkel később is megtörténhet ez, ha Isten ekkor látja elérkezettnek az időt. Ezért nem szabad feladni: türelemmel és kitartással kell munkálkodni Isten kertjében, mindenkinek erejéhez és Istentől kapott képességeihez mérten – biztatott Dávid atya.

A szentmise végén a székesegyház Szent Anna-festményénél a hívek közösen elimádkozták a litániát, Szűz Mária édesanyjának segítségéért fohászkodva, majd a nagyszülők és unokák áldásban részesültek.

Az ünnepet Kővári Péter orgonaművész koncertje zárta.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria