Szent Bernát ünnepe a Zirci Ciszterci Apátságban

Megszentelt élet – 2023. augusztus 29., kedd | 11:29

Augusztus 19-én, Clairvaux-i Szent Bernát liturgikus emléknapján, mely a ciszterciek főünnepe, Marton Bernát OCist zirci perjel hálaadó szentmisét mutatott be a Zirci Ciszterci Apátság bazilikájában.

Marton Bernát OCist zirci perjel Horváth Konstantin atya 1930-ban írt Zirc története című művét alapul véve fogalmazta meg gondolatait az ünnep kapcsán: „…a régi-régi ciszterci hagyományoknak visszaszomjazása kell, hogy átcikázzon Szent Bernát rendjének magyar fiain (…) a hálaadás, boldogulás és boldogság végett a rend lelki atomjai egy középpont felé siessenek, hogy akörül kristályosodjék ki a még fényesebb, befelé is gazdag jövő és ez a középpont: az ősi ciszterci lélek, a szerzetesélet a jellegzetes ciszterci bensőség és disciplina (…) nagyobb feladata várjon rá…”

Clairvaux-i Szent Bernát apát és egyháztanító az egyháztörténet egyik legfontosabb személyisége, nagy hatású szónok, a Szűzanya dalnoka volt – mint „mézajkú doktor” élt a hívők tudatában.

A zirci szentmisét követően minden család magával vihetett egy-egy üveg akácmézet, melyet a ciszterci nővérek Kismarosról hoztak magukkal az ünnep résztvevőinek. Az édes nektár mellé lelki táplálékot is csomagoltak: Szent Bernát gondolatait Istenről.

A meghívott vendégek az apátság kerengőjében állófogadáson vehettek részt, ahol az ínycsiklandó falatok mellett a Zirci Apátsági Manufaktúra finom söreit is megkóstolhatták.

Forrás és fotó: Zirci Ciszterci Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria