Szent Efrém Férfikar – Orosz, közép-európai és közel-keleti zene az Orientale lumen idei sorozatában

Kultúra – 2016. január 7., csütörtök | 10:02

Az orosz, a közép-európai és a közel-keleti egyházzene is megelevenedik a Szent Efrém Férfikar idei Orientale lumen sorozatában a Szent István-bazilikában.

Az ortodox karácsonyhoz kapcsolódó vasárnapi nyitóalkalmon a magyar együttes az orosz Optina Pustyn Férfikart látja vendégül, a pünkösdi koncertre pedig közkívánatra visszatér Budapestre a gyönyörű hangú libanoni énekesnő, Abeer Nehme.

Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője az MTI-nek elmondta, mára hagyománnyá vált, hogy az Orientale lumen karácsonyi alkalmára egy neves szláv együttest hívnak meg – ezúttal kedvenc orosz együttesét, a héttagú Optina Pustyn Férfikart invitálták Budapestre.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy az Optina Pustyn Férfikar amellett, hogy koncertezik, rendszeres liturgikus szolgálatot is ellát Szentpéterváron. Az együttes egy ősi orosz monostor, az Optina zenei örökségét próbálja bemutatni – ez a monostor olyasmi az oroszoknak, mint nekünk Pannonhalma. Fontos azt is kiemelni, hogy egyénileg is rendkívüli énekesekről van szó, kontrabasszusuk például, aki a világ egyik legmélyebb énekes hangját tudja produkálni, szólistaként is híres. Nálunk az Efrémben is van két kontrabasszus, így most a közönség hármat is hallhat egy koncerten” – mesélte Bubnó Tamás.

Ami a műsort illeti, az Optina Pustyn Férfikar áttekintéssel készül az orosz egyházzenéből, a középkortól egészen a kortárs szerzőkig, a Szent Efrém pedig többek között görög, orosz, bolgár, ukrán, magyar műveket énekel – végül pedig együtt kántálnak majd.

A három fő keresztény ünnep köré szerveződő Orientale lumen következő alkalma május 1-jén, az ortodox húsvétkor lesz, amely idén időben nagyon távol esik a március végén ünnepelt nyugatitól – magyarázta a karnagy. Ezen a hangversenyen a Szent Efrémről elnevezett debreceni görög katolikus ének-zenei általános iskola mintegy 200 diákja énekel együtt a 15 tagú férfikarral, és újra vendégül látják Kocsis Fülöp görög katolikus érsek-metropolitát is, aki érsekként most először énekel majd a sorozatban – mondta Bubnó Tamás.

Szavai szerint a húsvéti koncert „helyi illetőségű” lesz, a nagy, ismert orosz zenéket ezúttal mellőzik, főként a közép-európai – bolgár, szerb, macedón, magyar – hagyományból merítenek.

Az idei sorozat pünkösdi zárókoncertjét június 19-én tartják a bazilikában, a vendégművész – közkívánatra – ismét a csodálatos hangú libanoni énekesnő, Abeer Nehme lesz, aki az Orientale lumen előző évadában egyszer már nagy sikerű koncertet adott a férfikarral Budapesten.

„Tavaly a húsvéti, ezúttal a pünkösdi koncerten látjuk vendégül Abeer Nehmét, aki ezúttal természetesen új műsorral érkezik. Pünkösdkor szabadabb válogatásra, nagyobb merítésre van lehetőség, de ezúttal is felcsendül a szír, arameus nyelvű ősi zene, a korakeresztény kor fennmaradt muzsikája” – magyarázta Bubnó Tamás, hozzátéve, hogy ugyanezt a műsort két hét múlva Abu-Dzabiban is bemutatják a művésznővel.

A kórusvezető elmondta azt is, hogy a tavalyi húsvéti koncert, valamint az idén Abu-Dzabiban és Budapesten adandó hangversenyek felvételeiből lemezt terveznek készíteni Abeer Nehmével; a koncertalbum még idén nyáron elkészülhet.

Forrás: MTI

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria