Szent Ferenc békéjét hordozzák szívükben – Jubileum a miskolc-diósgyőri katolikus iskolában

Hazai – 2022. október 5., szerda | 14:35

Tíz éve került az Egri Főegyházmegye fenntartásába a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola. A jubileum alkalmából az iskola névadója, Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én tartottak ünnepséget az intézményben.

Veres Pál, Miskolc város polgármestere köszöntőjében megemlékezett az iskola átvételében és a hitélet elindításában fontos szerepet játszó, nemrég elhunyt Mikolai Vince plébános-iskolalelkészről, és örömét fejezte ki, hogy hosszú évek óta a diósgyőri városrész legerősebb iskolájaként tartják számon a katolikus intézményt. Ez pedig a fenntartó, a pedagógusok, a szülők és a diákok közös munkájának eredménye.

Szabó József iskolalelkész, diósgyőri plébános arról beszélt, hogy az iskola feladata a tudományok átadása mellett az, hogy hitre, emberségre nevelje a tanulókat.

A jubileumi ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be, aki Assisi Szent Ferenc természetszeretetét, békéjét állította követendő példaként a diákok elé. „Ti abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy nemcsak egy jó iskolába járhattok, ahol kiváló pedagógusok segítenek benneteket abban, hogy előrehaladjatok, hanem egyúttal abban is segítenek benneteket, hogy felnőttként majd igazi, nagykorú keresztényekké váljatok.

Szeressétek Istent, szeressétek Jézus Krisztust, szeressétek az ő Egyházát, és akarjatok ti is hasonlóvá válni ne csak a pedagógusaitokhoz, ne csak szüleitekhez, hanem a mi Urunkhoz, Jézus Krisztushoz, aki annyira szeretett, hogy az életét adta oda értünk.

Azt kívánom nektek, hogy Szent Ferenc lelkülete, lelkesedése bennetek is ébressze föl azt a vágyat, hogy ti is így tudjatok szeretni és szeretettel tudjátok szolgálni közösségeiteket” – mondta Ternyák Csaba érsek.

Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatásra, illetve tehetségfejlesztő és felzárkóztató foglalkozásokat is tartanak a diákoknak, a szakkörök közül pedig a természetjáró és a színjátszó kör a legnépszerűbb. Budáné Tóth Gabriella igazgatónő a Szent István Televízió kérdésére elmondta: a tanulóknak missziós feladatuk is van, hiszen régen a szülő vitte el gyermekét a templomba, ma a katolikus iskolákba járó diákokon keresztül tudja elérni az Egyház a szülőket.

A szentmise után megemlékeztek a nemrég elhunyt Mikolai Vince plébános-iskolalelkészről, aki a pedagógusokkal és a diákokkal egyaránt szoros kapcsolatot ápolt. Mindig arra törekedett, hogy a keresztény műveltséget továbbadja, és megküzdjön az emberek szívét egyre inkább eltöltő közönnyel. Irodalmat és a tudományokat szerető emberként könyvtárának egy részét az iskolára hagyta. Emlékét őrizve róla nevezték el az iskola könyvtárát, melyet Ternyák Csaba érsek áldott meg.

Az iskola kilenc éve hirdet Szent Ferenc életéhez kapcsolódó rajzpályázatot, melyre idén nemcsak az országból, hanem Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek pályaművek. Az ünnepség végén a legszebb alkotások készítői tárgyjutalomban részesültek.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Federics Róbert / Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria