Szent Ferenc ereklyéit Traniba szállítják a város védőszentje, Zarándok Szent Miklós ünnepére

Kitekintő – 2023. július 18., kedd | 18:01

Szent Ferenc ereklyéit Assisiből Pugliába viszik Zarándok Szent Miklós (Nicola Pellegrino) ünnepére, melyet július 27. és 31. között tartanak. Egy görög ortodox küldöttség is részt vesz az eseményen, hiszen a Görögországból Itáliába zarándokolt Miklóst mostantól a görög ortodoxok is szentként tisztelik.

Assisi Szent Ferenc és Zarándok Szent Miklós – két középkori szent, akik a végsőkig hittek az evangélium éltető erejében. Mindketten megtapasztalták a találkozást Jézussal, aki lenyűgözte őket, és zarándokként követték őt a legradikálisabb szegénységben, örömmel és bizalommal, együttérzést mutatva az emberek szenvedése iránt. A földön nem találkoztak, de a mennyben együtt vannak, és arról tanúskodnak, hogy érdemes bízni Krisztusban, aki az út, az igazság és az élet. Ezért született „a találkozó” ötlete: Olaszország védőszentje látogatóba megy Trani védőszentjéhez. 

Zarándok Szent Miklós 1075-ben, egy kis görög faluban, Szteiriben született. A magányos pásztorélet a kontemplatív spiritualitás felé vezette őt; „kifejlesztett” egy imamódot, ami a Kyrie eleison (Uram, irgalmazz) ismétléséből állt. Emiatt nevetségessé vált a helyiek szemében; elkeseredett édesanyja azt hitte, démonok szállták meg, ezért bezárta egy kolostorba, ott azonban megverték, és elűzték onnan.

A fiatal Miklós egyszer álmot látott egy római zarándoklatról, ezért elhatározta, hogy útra kel. A Kyrie eleison kitartó ismételgetése az úton is sok kellemetlenséget okozott a számára – volt, hogy vízbe dobták a hajóról, de ő a többiek előtt érte el a partot. Végül 1094. május 20-án érkezett meg Traniba.

A Kyrie eleison kiáltásával azonnal magához vonzotta a gyerekeket, akiknek gyümölcsöket adott, és az Urat dicsérve járta a város utcáit. A város érseke, Bisanzio érdeklődését is felkeltette, így magához hívatta. Annyira megdöbbentette a fiatalember egyszerűsége és találékonysága, hogy azonnal ételt és szállást kínált neki.

Miklós hamarosan megbetegedett; sokan látogatták a városból, gyerekek és felnőttek egyaránt. 1094. június 2-án hunyt el. Sírjánál már közvetlenül halála után csodák történtek, ezért néhány évvel később Bisanzio érsek kezdeményezésére szentté avatták. 1098-ban kezdték el a neki szentelt bazilika építését Traniban. (Forrás: Wikipédia)

A történelemben most először hagyják el Assisit Szent Ferenc ereklyéi, melyeket a helyi ferencesek kísérnek el a pugliai városba. Ez lesz továbbá az első alkalom, hogy Zarándok Szent Miklóst az ortodoxok is szentként tisztelik. Az Olaszországi Görög Ortodox Főegyházmegye a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriárkátus részéről equipollens – egyenlő érvényű – kanonizációval szentté nyilvánította a Dél-Olaszország part menti részein (Campania, Puglia, Basilicata, Calabria, Szicília régiókban) görög telepesek által lakott területekhez kötődő hitvallókat, akiket a Katolikus Egyház már szentként tisztel. Az ókoriak ezt a területet Magna Graeciának, Nagy Görögországnak nevezték.

Ökumenikus rangot ad a trani ünnepségeknek, hogy jelen lesz a görög ortodox egyház küldöttsége a krétai püspök vezetésével, Athosz-hegyi szerzetesek, valamint Szent Miklós szülőhelyéről érkező zarándokok is. Ferenc és Miklós tehát egybegyűjti a katolikusokat és az ortodoxokat, akik osztoznak a két szent közös tanúságtétele felett érzett örömben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria