Szent Ferenc lámpását, a béke szimbólumát ajándékozták a palesztin elnöknek

Kitekintő – 2014. június 13., péntek | 16:02

Június 9-én, hétfőn délelőtt Mahmud Abbász palesztin elnök Rómában fogadta az Assisi Szent Konvent küldöttségét – a Vatikáni Rádió tájékoztat a találkozásról.


Az assisi küldöttséget Mauro Gambetti, a konvent kusztosza vezette, akit elkísért Enzo Fortunato ferences atya, a Szent Ferenc Olaszország védőszentje folyóirat főszerkesztője, valamint Claudio Ricci, Assisi polgármestere is.


A találkozás során az assisi küldöttség átadta Mahmud Abbász palesztin elnöknek Szent Ferenc lámpását, mely Assisi szegénykéje nevében a béke szimbóluma. Az ajándékot átvéve a palesztin elnök így nyilatkozott: „Mi követjük Assisi iskoláját, a párbeszéd iskoláját. Ez a lámpás megvilágítja a béke érdekében tett lépéseimet. Remélem, ez a lámpás megvilágítja a béke útját”.

Assisi polgármestere a város díszpolgárává avatta Mahmud Abbász palesztin elnököt, és egyúttal meghívta, tegyen látogatást Szent Ferenc földjén. A palesztin elnök Betlehem városának képét ajándékozta Assisi polgármesterének. Assisi és Betlehem  – mint a béke városai – testvérvárosi kapcsolatban állnak egymással.

„Adj gyorsan pénzt egy papnak, hogy szerezzen egy lámpást és olajat, hogy Krisztus képe egy pillanatra se maradjon az őt megillető fény nélkül” – Celánói Tamás Szent Ferencről írt második életrajza idézi ezt a mondatot Assisi szentjétől. Ebből a történetből kiindulva tervezték meg a Szent Konvent ferencesei Szent Ferenc lámpását, XVI. Benedek pápa 2007-es látogatása előtt: az üveg a tisztaságot, az olaj a küzdelemhez szükséges erőt jelképezi, a láng pedig a hit fényét és melegét. XVI. Benedek pápa 2011. október 17-én, a II. János Pál pápa által összehívott Assisi béketalálkozó 25. évfordulóján Szent Ferenc városában találkozott a világ vallásainak képviselőivel, és mindannyian ünnepélyesen megújították a béke iránti elkötelezettségüket. A vallási vezetők Szent Ferenc égő lámpásával – a béke szimbólumával – a kezükben néhány percig csendben imádkoztak.

 Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria