Szent György ünnepén a leghíresebb Jorgét is köszöntik névnapja alkalmából

Ferenc pápa – 2024. április 23., kedd | 17:32

A világegyház április 23-án (a magyar egyház április 24-én, Szent Adalbert püspök, vértanú ünnepe után) ünnepli Szent György liturgikus emléknapját. Sokan köszöntik ekkor Ferenc pápát, aki a keresztségben a Jorge nevet kapta – a világ számos részéről érkeznek jókívánságok a Szentatyának.

A legkülönbözőbb levelek és üzenetek formájában tudatják a valós és virtuális világ csatornáin az emberek Ferenc pápával, hogy szeretik őt és imáikba foglalják neve napja alkalmából.

Sergio Mattarella köztársasági elnök üzenetében az olasz nép jókívánságait tolmácsolta Ferenc pápának, jó egészséget kívánva neki. „Ahogy nemrég Ön is nyilatkozta, senki nem szabad, hogy fenyegesse más létezését” – utalt az elnök a Szentatya közelmúltbeli szavaira a közel-keleti háborúval kapcsolatban. „Még ezt az alapvető szabályt, az emberi együttélés minimális szintjét is megkérdőjelezi a drámai nemzetközi helyzet, különösen a Közel-Keleten, amelyet erőszak, összeütközés, bosszúvágy sújt” – fogalmazott üzenetében Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök, aki dicsérte a pápa felhívásait a testvériség szálainak megőrzésére. „Ezek a felhívások emberek millióinak lelkiismeretéhez szólnak valamennyi kontinensen, hívők és nem hívők számára az igazságosság és béke termékeny magvait jelentik” – írta az államfő, aki Szent György ünnepén az olasz nép támogatásáról és elismeréséről biztosította a pápát magas szintű apostoli küldetésében.

Ferenc pápa szülei – José Mario Bergoglio és Regina María Sívori – Argentínában kötöttek házasságot, és elsőszülött gyermeküket, aki 1936. december 17-én született, Jorge, vagyis György névre keresztelték. A pápa édesapja után kapta a Mario másodkeresztnevet, amely a Szentatya Szűz Mária iránti buzgó tiszteletében is kifejeződik. A nyolcnapos Jorge Mario Bergoglio keresztelőjét a Buenos Aires-i Borromeo Szent Károly-plébánián tartották 1936. december 25-én, karácsony napján.

*

A Vatikáni Rádió magyar szerkesztősége – a hallgatóival együtt –, s hozzájuk csatlakozva a Magyar Kurír is, Isten áldását kéri Ferenc pápa életére és péteri szolgálatára névnapja alkalmából, Sárkányölő Szent György liturgikus emléknapján.

Sárkányölő Szent György (Lidda 275/280 körül – 303. április 23.) vértanú legendája szerint a keresztségben a Georgiosz (jelentése: földművelő) nevet kapta. Keresztény nevelésben részesült, majd a római impérium katonájaként teljesített szolgálatot Diocletianus császár uralkodása (284–305) alatt. A keresztényüldözés kitörésekor magas rangú tisztként vagyonát szétosztotta a szegények között, és a császári udvar előtt megvallotta hitét. Nem volt hajlandó áldozni az isteneknek, ezért halálra ítélték.

Egyike a hét nagyvértanúnak és a tizennégy segítőszentnek. A keleti és a nyugati egyházban egyaránt szentként tisztelik.

Szent Koronánkon is látható Szent György, Hágiosz Georgiosz felirattal, kezében lándzsával és pajzzsal. Leggyakrabban mint sárkányt legyőző lovagot ábrázolják.

Számos ország és város védőszentjeként tiszteli, így többek között Anglia, Portugália, Aragónia, Katalónia, Litvánia, Szerbia, Görögország, Georgia és Etiópia, csakúgy, mint Barcelona, Moszkva, London, Freiburg im Breisgau, Ljubljana, Genova, Ferrara, Reggio Calabria, Isztambul és Bejrút városa.

Istenünk, magasztaljuk isteni hatalmadat, amely erőt adott Szent Györgynek, hogy kövesse a szenvedő Krisztust. Gyöngeségünkben legyen számunkra erőforrás az ő példája. A mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki veled él és uralkodik, mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria