Szent Henrik halálának 1000. évfordulóját ünnepelték Prágában

Külhoni – 2024. július 15., hétfő | 17:41

Július 14-én, vasárnap Jan Graubner prágai érsek, cseh prímás mutatott be ünnepi szentmisét Szent Henrik tiszteletére Prágában. A szentmisén jelen volt Magyarország képviseletében Baranyi András prágai nagykövet, valamint a testvéregyházak képviselői, Szlovákia prágai nagykövete és a csehországi magyarság szervezeteinek képviselői is.

A Prágai Magyar Katolikus Plébániának is otthont adó Szent Henrik és Kunigunda-templom közösségei együtt készültek a névadó patrónus halálának 1000. évfordulóját méltó módon megünnepelni. A magyar, cseh illetve szlovák hívek együttes erővel újították meg a szentély padlózatát, készítették fel a templomot a búcsúra és a plébánia kertjét az agapéra. Munkájukat Spanyolországból érkező önkéntes fiatalok segítették.

Az ünnepi szentmise bevezetőjében Balga Zoltán plébános köszöntötte Jan Graubner érseket és a megjelenteket. Ezt követően az énekek, olvasmányok, könyörgések az ebben a templomban otthonra találó három közösséget szimbolizálva magyarul, csehül és szlovákul, illetve az Egyház egyetemességét megjelenítve latinul hangzottak el.

Jan Grauber érsek homíliájában felelevenítette Szent Henrik életének egy-egy részletét, továbbá kitért arra, hogy császárként nehéz politikai környezetben kellett hűségesnek maradnia hitéhez, áldozatot hoznia Krisztusért, és ebből a ma embere is meríthet.

A szentmise végén Balga Zoltán Szent Henrik-díjat adományozott Prága érsekének. Ezt követően a plébános megköszönte mindazok áldozatvállalását, akik lehetővé tették a búcsú szép megünneplését. A hívek képviselői is köszöntötték az érseket és kifejezték reményüket, hogy minél hamarabb újra együtt ünnepelhetik az Eucharisztiát.

A búcsúi szentmise után Jan Graubner érsek emlékfát ültetett a templom bejárata mellett, ezzel is emléket állítva a millennium megünneplésének. Ebben segítségére volt Balga Zoltán plébános, illetve a megjelent nagykövetek is.

Ezt követően a plébánia kertjében látták vendégül a megjelenteket.

Szöveg: Veres Gergő

Fotó: Fajd János

Forrás: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria