Szent István Napokat tartanak Nagybányán

Külhoni – 2023. augusztus 22., kedd | 16:14

Szent István király erényeit, értékalkotó tevékenységét és keresztény életpéldáját kilenc napot átölelő rendezvénysorozattal elevenítik fel a partiumi Nagybányán, augusztus 14–22. között. Az első magyar királyról emlékeztek meg, akinek tiszteletére az elődök templomot építettek a cinteremben, évszázadokig ott kérve az ő közbenjárását Istennél.

Augusztus 14-én, hétfőn a nyitóest vendége a város szülöttje, Péter Bernadette volt, aki számos alkalommal ajándékozta meg a nagybányai közönséget színvonalas előadásaival. Bach, Palestrina, Viadana, Da Vittoria és Mozart művei hangzottak el orgonán, illetve a Cantate Domino kórus előadásában.

Péter Bernadette a római Pontificio Istituto di Musica Sacrán szerzett mesteri fokozatot 2009-ben. Jelenleg a nagybányai Művészeti Kollégium tanára, Misztbányán végez kántori szolgálatot és vezeti a Cantate Domino reneszánsz kórust, melynek tagjai: Odongtoo Arpad, Tesileanu Ela, Tesileanu Katerina, Elianti Sara (szoprán); Paula Bondre (alt); Posz Vilmos (tenor); Nicu Covaci (basszus).

A Boldogságos Szűz Máriához szorosan kapcsolódik Szent István király hite, hiszen az ő oltalmába ajánlotta országát, örökségét. A Szűzanya mennybevételének ünnepén, augusztus 15-én a fesztivál vendégelőadója a város szülöttje, Mares Hanna volt, aki a marosvásárhelyi Berekméri Ágoston közreműködésével orgona- és zongorazenével örvendeztette meg az ünneplőket.

Az előző estékhez hasonlóan, augusztus 16-án, szerdán is a zene hangjai segítettek a vasárnapi Szent István ünnepre való ráhangolódásban, a billentyűs hangszerek helyét azonban átvették a vonósok. Nagyváradról érkeztek az előadók, a Kaganovskiy házaspár, Artúr és Eszter. A nemzetközileg elismert duó tizenöt éve lép fel Észak-Amerika, Dél-Amerika és Európa különböző országaiban. Nagybányán egy Artur Kaganovskiy által 2018-ban készített brácsán, illetve egy 1720-ban, Carlo Antonio Testore által készített Ex-Pikayzen hegedűn szólaltattak meg Händel-, Mozart-, Rolla- és Sibelius-műveket.

A hét közepén, augusztus 17-én, csütörtökön a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia orgona-, csembaló-, hangszer- és kamarazenetanára, Erich Türk orgonaművész játszotta Clérambault, Kerll, Carl Philipp Emmanuel Bach, valamint Johann Sebastian Bach műveit.

Pénteken, augusztus 18-án a Szentháromság-templomból a Philia Oázis galériavendéglőbe költöztek a Szent István Napok rendezvényei, ahol a nagybányai RMDSZ szervezett hungarikum gálaestet. Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas magyar színművésznő a Vörös Szerelem című sanzonestjét adta elő élő zongorakísérettel, Karády Katalin és Ruttkai Éva legismertebb slágereiből.

Az ünnep előestéjén, augustus 19-én a legméltóbb módon készültek a vasárnapi megemlékezésre: imádság, zene és ének által a Szentháromság-templomban. A helyi Schola Rivulina éneklésével, Posz Vilmos kántor-karnagy vezetésével ünnepi vesperást imádkoztak Szent István király tiszteletére, majd a debreceni Ács János karnagy, szólistái kíséretében A hit csodája az opera és az oratórium remekműveiben címmel Szent István-napi meditációt adott elő. George Bizet, Giacomo Puccini, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Cesar Franck, valamint Kodály Zoltán művei hangzottak el.

Augusztus 20-án, vasárnap szabadtéri püspöki szentmisével ünnepelték meg a szent királyt. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt, Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök koncelebrált.

A nagyváradi püspök prédikációjában elmondta: „valamennyiünk feladata az, hogy tovább építsük Szent István országát, és tennünk kell ezt ott, ahol élünk, és azokkal az eszközökkel, amelyeket Isten a rendelkezésünkre bocsájt, azért, hogy az ő álma valósuljon meg környezetünkben azáltal, amit Istenért és egymásért teszünk”.

Az élő közvetítés felvétele ITT nézhető vissza.

A rendezvénysorozat augusztus 21-én, hétfőn Indulj el egy úton címmel folytatódott: Koncz Attila nyújtott útikalauzt kezdő zarándokoknak a Boldog Scheffler János közösségi házban.

Az idei Szent István Napok nemzetközi művészettörténeti konferenciával és szakrális művészeti kiállítással zárul kedden a Philia Oázis rendezvényteremben. A nagybányai Szentháromság-plébánia, a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület, valamint a Budapesti Keresztény Kulturális Akadémia Értékmentés a képzőművészetben címmel szervezi meg az eseményt. Előadást tart Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke; Józsa Judit keramikus, művészettörténész; Simon András, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett grafikusművész; Hegedűs Enikő művészettörténész, a gyulafehérvári főegyházmegye egyházművészeti referense; Lakatos Attila történész, a nagyváradi egyházmegye kulturális referense; valamint Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész, a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület elnöke.

Szerző: Micaci Cristian

Forrás: Romkat.ro

Fotó: a nagybányai Szentháromság-plébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria