Szent Istvánra emlékeztek a csehországi magyarok Prágában

Külhoni – 2021. augusztus 23., hétfő | 14:00

Augusztus 22-én a prágai Szent Henrik-templomban ünnepi szentmisén emlékeznek meg Szent István királyról a csehországi magyarok. A megjelenteket Balga Zoltán, a prágai magyar katolikus közösség plébánosa köszöntötte.

A plébános bevezetőjében első szent királyunk követésére buzdított, majd a nemzeti színű szalaggal díszített új kenyér megáldásának hagyományos szertartása következett. Az imádságban hálát adva megemlékeztek mindenkiről, akinek a mindennapi kenyeret köszönhetjük.

Balga Zoltán homíliájában emlékeztette a jelenlévőket, hogy az ünnepen ne csak a külsőségekben készüljenek, hanem lelküket is öltöztessék ünneplőbe, hiszen István király az életszentség nemes példájával áll előttünk.

A szent erényei közül a plébános azt emelte ki, hogy István király mindvégig kitartott a keresztségben kapott hitben. „Szent Istvántól megtanulhatjuk, hogy milyen az az ember, aki nem megosztott szívű, aki képes döntést hozni és döntése mellett kiállni” – fogalmazott. A plébános ezt az erényt iránymutatásul ajánlotta mindennapi küzdelmeink során, hogy állhatatosan ki tudjunk tartani hitünk mellett.

Az ünnep alkalmából az észak-csehországi Opavában élő lengyel szerzetesek egy 19. századi faragott Szent István-szobrot bíztak a magyar közösségre, melyet a szentmise alatt a templom szentélyében helyeztek el. Balga Zoltán megjegyezte, hogy reményei szerint a jövő évi szentmisén már a restaurálás során visszanyert régi fényében lesz átható a szobor.

Az áldozati adományokat népviseletbe öltözött gyermekek és felnőttek hozták az oltár elé; a kosarakban gyümölcs, kenyér és bor volt.

A szentmise végén a csehországi magyarok közössége megemlékezett Balga Zoltán pappá szentelésének évfordulójáról, és hálát adva papi szolgálatáért kérték a Teremtő bőséges kegyelmeit életére és lelkipásztori szolgálatára.

Szöveg: Veres Gergő/ Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Fotó: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria