Szent Istvánt és az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete 70. jubileumát ünnepelték Londonban

Külhoni – 2024. szeptember 7., szombat | 13:15

Az angliai Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Főlelkészség közössége hagyományosan szeptember első vasárnapján tartja Szent István király ünnepét. Idén szeptember 1-jén került sor az ünnepi szentmisére a nyugat-londoni Brentfordban, a Szent János evangélista templomban, melynek főcelebránsa Máger Róbert, a pécsi székesegyház plébánosa, püspöki irodaigazgató volt.

Az ünnepi szentmisén koncelebrált Lengyel Ervin pápai káplán, a londoni apostoli nunciatúra tanácsosa és Csicsó János angliai magyar főlelkész.

„A templom a mi magyarságunk legerősebb bástyája. Az egyetértők békességnek jóformán az egyedüli találkozóhelye, összetartó kapcsa a pártoskodás és viszályok idején” – idézte a hívek – jelenlévő ’56-os testvérek, családok, idősek, fiatalok, gyermekek – köszöntésekor Csicsó János atya Mindszenty József bíboros 1946. szeptember 8-án, Máriapócson elhangzott szavait.

A szentmise szónoka a főcelebráns Máger Róbert volt, aki Felföldi László pécsi megyéspüspök képviseletében volt jelen. Homíliájában a Szentatya idei teremtésvédelmi imanapra szánt üzenetéből emelte ki a remény és a cselekvés kifejezéseket (az írás címe: A teremtett világgal együtt remélj és cselekedj), rámutatva arra, hogy életünk minden területén meghatározó fogalmakról van szó. Példát mutatva a magyar nemzetnek Krisztus követésére, Szent István királyunk is „csupán” ennyit tett, ám ezzel egy ma is virágzó állam alapjait tette le.

A szentmise keretében Máger Róbert a bérmálás szentségét is kiszolgáltatta. A bérmálkozók befogadták a Szentlélek adományait, ami által küldetést kaptak a hit és a remény megőrzésére, valamint a szeretet cselekvésére. A jelenlévők kérték a Magyarok Nagyasszonya és Szent István király közbenjárását a szülőkért, bérmaszülőkért és bérmálkozókért, valamint a magyar nemzetért, az angliai magyar közösségért és a külhoni családokért.

Az eseményen jelen volt és a magyar katolikus közösséggel együtt ünnepelt Salánki István, a magyar református gyülekezet lelkésze, továbbá gróf Hadik András és felesége, Asztrid asszony is. Kumin Ferenc londoni nagykövet ezúttal nem tudott jelen lenni az ünnepi alkalmon, így köszöntő szavait Derzsi Sarolta diplomata olvasta fel.

A szentmise végén Máger Róbert megáldotta az új kenyeret és a laudációk elhangzása mellett az idei Szent István-díjak is átadásra kerültek. (A díjazottak nevei ITT olvashatóak.)

Ugyanezen a napon ünnepelték meg az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME) megszületésének 70. évfordulóját is. Az Egyesült Királyságban bejegyzett karitatív szervezet 1954-ben alakult meg a magyar emigránsok közös munkája eredményeként. Az ARKME a kezdetektől fogva szorosan együttműködik a Miasszonyunk Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészséggel helyet biztosítva a londoni magyar nyelvű szentmiséknek, de ajtaja nyitva állt és áll minden magyar ember előtt, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.

Ebből az alkalomból a Szent István Házba várták további együttlétre a híveket, ahol az ARKME elnöke, Suhajda Edit mondott köszöntőt. Beszédében reflektált az ARKME elmúlt 70 évére, valamint elismerő okleveleket nyújtott át múltbéli és jelenlegi tagoknak az Egyesület kötelékében végzett áldozatos és kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

Közös ebéd után Tartsunk össze! címmel rövid műsor következett, melyben visszatekintettek az ARKME elmúlt hét évtizedére. „Gondoskodjunk (…) olyan baráti légkör megteremtéséről, hogy öröm legyen ide járni. Legyen ez az otthon barátságos, meleg sziget az idegenben, melynek falai közt könnyebb lesz a megőszülést elviselni, ha a sors úgy hozza. Tartsunk össze!” – idézték Kohári József, az ARKME első titkára üzenetét 1956-ból.

Forrás és fotó: Angliai Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Főlelkészség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria