Szent László ünnepe Nagyváradon – KÉPGALÉRIÁVAL

Külhoni – 2015. május 4., hétfő | 10:50

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklatra hívta az egyházmegye híveit és papjait május 3-ára. A helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját és védőszentjét, Szent László királyt ünneplik – tájékoztat az egyházmegye sajtószolgálata és az Erdély Online.



KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nagyváradi székesegyházban vasárnap tartott ünnepi szentmisével, majd a Petőfi-park (Schlauch-kert) körüli körmenettel elkezdődött az idei, immár huszonnegyedik alkalommal megszervezett Festum Varadinum ünnepsorozat.


Az ünnepi szentmisére zsúfolásig megtelt a székesegyház. Köszöntőjében Böcskei László megyéspüspök azt kívánta a híveknek: Szent László oltalma alatt találjanak a kegyelem forrásához, hogy megerősödjenek hitükben, az egyházhoz való hűségükben. Ugyanakkor Isten segítsen nekik abban, hogy nyitottak legyenek üzenete meghallgatásában és befogadásában, s a húsvéti hit hordozóiként szakítsanak a körülöttük megnyilvánuló sötétséggel, s ehelyett inkább fényhordozóként viselkedjenek és gondolkodjanak. Különösen fontos ez napjainkban, amikor elhatalmasodott az önzés, erőszak pusztít szerte a világban, testvérek fordulnak egymás ellen, és csupán színlelik a tisztességet és bölcsességet – hangsúlyozta a főpásztor, majd hozzátette: Szent László megadja a helyes választ a kérdéseinkre, de ne a legendák világában keressük őt, hanem hiteles életét tartsuk szem előtt, mely a mai kor embere számára is példaként szolgál. Arra figyelmeztet: akkor helyes az önértékelésünk, ha nem magunkkal foglalkozunk folyton, hanem Istenre hagyatkozunk, aki a valódi jövőt kínálja számunkra.


Homíliájában Szabó Ervin, Bihar község plébánosa arról beszélt, milyen üzeneteket közvetít a lovagkirály közel ezer év távlatából a most élő nemzedékek számára. Kiemelte: Szent László mindig az összetartozást és az összefogást szorgalmazta, a béke védelmezője volt. Azt akarta, hogy népének tagjai a másikban a testvért lássák, és soha ne felejtsék el azt, hogy együvé tartoznak. Ezt édesapjától, I. Bélától tanulta, aki amikor testvére, I. András bajban volt, hazajött Lengyelországból, és a segítségére sietett. Később pedig a mogyoródi csatában ugyanígy Szent László is a saját testvére, I. Géza mellé állt, mert azt szerette volna, hogy ember az emberben a testvérét lássa.


Szent László emellett, meghallva Isten üzenetét, egyetlen lánygyermekét, Piroskát is úgy nevelte, hogy belőle is szent lett. Az édesanyák és nagymamák tehát példát vehetnek tőle, hogyan kell imádságos lélekkel nevelni a gyermekeiket, unokáikat. Ugyanakkor pedig Szent László jó egyházszervezőnek is bizonyult, hiszen a bihari püspökséget Váradra helyezte át, felismerve azt, hogy Székesfehérvár után Váradnak a második magyar nemzeti szentéllyé kell válnia. Ahogy neki tervei voltak a várral és az egyházzal, úgy mi is szimbolikus értelemben a vár egy-egy tégláját a szívünkhöz közel helyezzük el, ápolva Szent László kultuszát és az egykori székesegyház emlékét – hangsúlyozta Szabó Ervin.


A szentmise az ünnepi körmenettel zárult.

A szentmisén koncelebrált Martin Roos temesvári megyéspüspök is. Közreműködött a székesegyház Szent László Ének- és Zenekara, valamint gyermekkórusa. Orgonált Kristófi László, vezényelt Kristófi János, valamint szólót énekelt Andrejszki Judit (szoprán), Nagy-Kristófi Borbála (alt), Nagy-Kristófi Sándor (tenor) és Kiss Géza (basszus). Felcsendült Halmos László Ecce sacerdos című műve, illetve Mozart B-dúr miséje, valamint az áldozás alatt a Benedictus.


A körmenetben felvonult az ausztriai Moosbrunn község fúvószenekara is, az ünnepi szentmise pénzadományait az ukrajnai válság által sújtottak megsegítésére ajánlotta fel a püspökség, valamint lemondott az állófogadással járó, illetve egyéb járulékos kiadásokról is, és az így megtakarított összeget is ezen nemes célra szánta.

A Győr székhelyű Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület immáron ötödik alkalommal kísérte díszkarddal a határőrök védőszentjének hermáját.


Festum Varadinum


Az idén huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Varadinum Kulturális Alapítvány, május 9. és 18. között, a Festum Varadinum rendezvénysorozatot, mely nemcsak a Partium, Nagyvárad, de az egész Kárpát-medencei magyarság kiemelkedő kulturális eseményévé vált az elmúlt két évtized folyamán.

Az ünnepi rendezvény programja az alapítvány honlapján olvasható.

Szent László gyalogos zarándoklat – Gyomaendrődről Nagyváradra

Idén negyedik alkalommal indultak zarándokok április 30-án a Körös-gáton Gyomaendrődről Nagyváradra, a Varadinum ünnepre – tájékoztat Bartucz Katalin résztvevő.


Az 1920-as évek elején, Széchenyi Miklós nagyváradi püspök hirdette meg a Szent László zarándoklatot, mely akkor a „Nagyváradi egyházmegye gyöngyszemeként” számon tartott Gyomáról indult a püspöki székhelyig. A trianoni határok meghúzását követően az esemény a nemzetek békés egymás mellett élését hirdette, az egyházmegyét megalapító uralkodó szellemiségét felelevenítendő. Időpontjaként húsvét 5. vasárnapját jelölte ki. Gyomaendrődről – felújítása óta – idén negyedik alkalommal indult a Szent László zarándoklat.

A mintegy száz kilométeres utat egy maroknyi csapat tette meg három nap alatt Nagyváradig, közöttük két nagyváradi résztvevő is. A zarándokokat útközben kis falvak plébániaközösségei, az út végén pedig a Nagyváradi Egyházmegye fogadták szeretettel. A csapatot Dénes Zoltán atya és Szonda István néprajzkutató vezették, akiktől a résztvevők sokat megtudhattak Szent László lelkiségéről és a Nagyváradi Egyházmegye, valamint a térség történetéről, kultúrájáról, az itt lakó népek identitásáról is.


A szentmise előtt Böcskei László püspök kedves szavakkal és kézfogással üdvözölte a gyalogzarándoklat résztvevőit.

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, Bartucz Katalin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria