Szentföldi zarándokok rajzoltak hajókat egy 1500 évvel ezelőtt épült templom falára

Kultúra – 2024. augusztus 31., szombat | 13:01

A Negev-sivatagban, Beer Sevától nem messze található beduin város, Rahat új negyedének építésekor bukkantak egy 1500 évvel ezelőtt emelt bizánci templomra a régészek. Ehhez hasonló leletet gyakran találnak az izraeli ásatások során, a különlegességet a falakon talált hajóábrázolások jelentik – írja a JPost.

A régészek szerint a rajzokat olyan, szentföldi zarándoklatra érkező keresztény utazók készítették, akik a gázai kikötőn keresztül érkeztek a térségbe. Feltehetően Rahat volt az első szárazföldi állomás, ahol megpihentek, mielőtt folytatták volna útjukat Jeruzsálem és más szent városok felé.

Az egyik rajz meglehetős pontossággal ábrázol egy kétárbócos hajót, ami arra utal, hogy készítője igen jól ismerte a hajózást.

„A feltárt templom a bizánci korban és az azt követő korai iszlám korszakban működött. A hajó keresztény szimbólum is, itt azonban inkább a hajóval érkező zarándokok örökítették meg utazásukat a rajzokkal.

A templom egy korábban, még a római korban épített út mellett feküdt, amely Gázát kötötte össze Beer Sevával. A város akkoriban is a környék központi települése volt. A zarándokok elsősorban a római úthálózaton közlekedtek Jeruzsálem, Betlehem, illetve a Negevben és a Színáj-félszigeten működő bizánci kolostorok között. Mivel Rahatot fél nap alatt meg lehetett közelíteni a gázai kikötőből, feltehetően itt álltak meg először pihenni” – ismertették az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) szakemberei.

Forrás és fotó: zsido.com

Fotó: Israel Antiquities Authority Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria