Szentmise XVI. Benedek emeritus pápáért Szabadkán

Külhoni – 2023. január 6., péntek | 14:01

„Joseph Ratzinger példaképem lett abban, hogy milyen alapossággal kell a Szentírást, a hitigazságokat tanulmányozni. Gondolatai sokban formálták lelkivilágomat, a hitünkről, az életről alakuló nézeteimet” – emelte ki szentbeszédében Fazekas Ferenc szabadkai egyházmegyei kormányzó január 4-én Szabadkán, az Avilai Szent Teréz-székesegyházban a XVI. Benedekért bemutatott szentmisén.

A Szabadkai Egyházmegye nemrég búcsúzott el vezetőjétől; Slavko Večerin püspök halála óta az egyházmegye papsága és hívei a gyász fájdalmát hordozzák, így a XVI. Benedekért január 4-én bemutatott szentmise különösen is bensőséges, méltóságteljes volt.

Az év első napján 12 óra 15 perckor az egyházmegye összes templomában megszólaltak a harangok – nyolc percen át Joseph Ratzinger pápaságának nyolc éve előtt tisztelegtek. Még azon a napon az egyházmegye felkérte a papságot és a hívő közösséget, hogy egyházmegyei szintű közös megemlékezésen imádkozzanak az emeritus pápa lelki üdvéért.

„Arra kérjük a kedves híveket, imádságos jelenlétükkel vegyenek részt ezen a szentmisén, hogy közösen adjunk hálát Benedek pápáért és életművéért, aki ajándék volt egyháznak, világnak egyaránt. Adja meg neki az Úr, hogy színről színre lássa Őt, kit annyira odaadóan és állhatatosan szolgált“ – állt a hivatalos közleményben.

A felhívásnak eleget téve a január 4-i szentmisén az egyházmegye papságának 34 képviselője volt jelen; szerzetesek és szerzetesnővérek is szép számban megjelentek. A hívő közösség elsősorban Szabadka város területéről érkezett, magyar és horvát ajkú hívek egyaránt.

A szentmise kétnyelvű volt, sőt, mondhatni négy, hiszen a szentmise állandó részeit latinul hallhatták a jelenlévők, Fazekas Ferenc egyházmegyei kormányzó pedig horvát, illetve magyar nyelvű szentbeszéde után németül is megosztotta gondolatait a hívekkel.

Szentbeszédét az egyházmegyei kormányzó személyes hangvételű visszaemlékezéssel indította: „Joseph Ratzinger példaképem lett abban, hogy milyen alapossággal kell a Szentírást, a hitigazságokat tanulmányozni. Lényegre törő, elmélyült, megfontolt gondolatai sokban formálták lelkivilágomat, valamint a hitünkről, az életről alakuló nézeteimet.”

XVI. Benedek pápa „könyvei, modern kifejezéssel élve, bestsellernek számítanak, hiszen nagyon keresettek, és több nyelvre is átfordították” – hangzott el a szentmise szónokának visszaemlékezésében.

Fazekas Ferenc atya XVI. Benedek pápának az Olasz Katolikus Egyetemek Szövetségének küldöttségéhez intézett beszédéből is idézett: „Ma is, mint a múltban, az ár ellen kell úsznia annak, aki Krisztus tanítványa akar lenni. Nem engedhet a mindenhonnan ránk törő, önző és hízelgő csábításoknak (…)

Jézus minden barátját arra hívja, hogy életét egyszerűen és szolidárisan alakítsa, és őszinte, önzetlen, bensőséges kapcsolatra törekedjék embertársaival.”

Az emeritus pápa „sikerei ellenére egyszerű, szerény ember maradt mindig. Nyitott volt mindenki irányába. Figyelmes volt és kedélyes mosolyával meghallgatott bárkit. A sokszínű vélemények között otthonosan mozgott, rá tudott mutatni azoknak negatív és pozitív oldalaira – mondta prédikációjában az egyházmegyei kormányzó. – Egész életét a Jóisten és embertársai iránti szeretet jellemezte. Reméljük, hogy az Úr befogadja őt, mint szőlőjének hűséges munkását.”

Az egyházmegye hívő közössége az elhunyt lelki üdvéért bemutatott szentmisén szeretettel teli imádságban adott hálát XVI. Benedek pápáért és életművéért.

Szöveg: Illés Hajnalka

Forrás és fotó: Szabadkai Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria