Szentmisét és jótékonysági koncertet tartottak Keszthelyen az egészségügyi dolgozókért

Hazai – 2021. július 12., hétfő | 17:21

A keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilikában „Boldogok az irgalmasok” (Mt 5,7) címmel jótékonysági koncertet tartottak az egészségügyi dolgozókért július 10-én. Ezt követően az est fővédnöke, Udvardy György veszprémi érsek szentmisét mutatott be a elhunytakért és mindazokért, akik szolgálatukkal helytálltak a járvány idején.

A jótékonysági koncert elején Mezei András plébános, keszthelyi kórházlelkész elmondta: „Nagyon fontos az irgalmasság testi cselekedetének gyakorlása, a kézzel való érintés gyógyító ereje!”

Köszönetet mondott mindazon kórházban dolgozóknak, orvosoknak, nővéreknek, akik a járvány idején is engedélyezték és segítették a papok szolgálatát, hisz ez idő alatt még nagyobb szükség volt a betegek látogatására, a haldoklók lelki támogatására.

„Szeretnénk most köszönetet mondani és hálát adni – hangzott el Udvardy György érsek beszédében. – A hála az ember legtermészetesebb, legmagasztosabb magatartása, de talán azt is hozzá kell tenni, leginkább az a magatartás, amiben kifejezi, hogy ki ő. 

Az ember, amikor hálát ad, kifejezi azt is, hogy mennyire rászorul másokra.

Sok mindent meg kell tenni az életünkért, közösségeinkért, de nagyon sok minden rajtunk kívül, döntéseinken kívül helyezkedik el.”

Köszöntőjében a főpásztor kifejtette: gyakran megfeledkezünk arról, hogy mindennapi életünk méltósággal teljes. Megszokjuk, hogy a nap felkel, napi ügyeinket tudjuk intézni, erőfeszítéseink útján eredményeket érhetünk el, hogy urai vagyunk életünknek és a ránk bízottak életének, és elég csak egy pillanat, amikor mindez a biztonság szertefoszlik. Elég egy vírus, és maga az élet válik kérdésessé...

Ezekben a pillanatokban felértékelődik mindazok szolgálata, tevékenysége, akikről egyébként nem sokat tudunk.

Az ő mindennapi, észrevétlen szolgálatuk a remény és az élet szolgálata.

A keszthelyi kórház képviseletében jelen lévő Dr. Szutrély Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy mindennap vannak hősök a betegágyak mellett, csak ez észrevétlen, nem feltűnő.

Kulcsár Balázs, a keszthelyi mentőállomás vezetője az elmúlt hónapok történéseiről, a mentősök a pandémiás helyzet során vállalt mindennapi küzdelmeiről beszélt. Köszönetet mondott azon szemelyeknek, civil segítőszervezeteknek, vállalkozóknak, a keszthelyi önkormányzatnak, akik emberséggel támogatták, segítették munkájukat.

Nagy Bálint polgármester gondolatait Őry Rózsa, a város polgármesteri hivatalának kabinetvezetője tolmácsolta a jótékonysági esten.

A beszédek után egy mentőgépkocsi szirénái szólaltak meg jelképesen, így emlékezve a mögöttünk álló nehéz járványhelyzetre, majd a jelenlévők együtt imádkoztak.

A jótékonysági koncerten közreműködtek: keszthelyi zeneművészek, a keszthelyi Festetics György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, növendékei, valamint a Helikon Kórus és a Kis Szent Teréz Kórus. Az est során befolyó adományokat az egészségügyi dolgozóknak ajánlották fel.

A jótékonysági koncert után Udvardy György érsek egy-egy szál fehér rózsával köszöntötte a jelen lévő egészségügyi dolgozókat.

*

A koronavírus-megbetegedésben elhunytakért és a helytállókért bemutatott főpásztori szentmisén koncelebrált Mezei András plébános és Bacsa Dávid káplán.

Szentbeszédében a veszprémi érsek a teljes bizalomról szólt. Kiemelte: Jézus úgy tanít, úgy prédikál, úgy jön közénk, hogy feltétel nélkül bízik az Atyában.

Sokszor kevés az idő, kevés az emberi erőfeszítés, a megoldandó feladat pedig meghaladja erőnket, de mi hiszünk abban, hogy az emberi értelem, a tudomány, az eszközök valójában az ember javát képesek szolgálni.

Orvosaink, ápolóink bíznak abban, hogy ők egymásnak társai; nem egyedül, hanem közösségben végzik a szolgálatukat. Mert hol az egyik gyenge, hol a másik, hol az egyik erős, hol pedig a másik, és ez elegendő – hangsúlyozta a főpásztor.

„Mindannyian, akik ismerjük Krisztust, osztozunk az ő küldetésében! Bármelyik szolgálat, bármelyik hivatás, amiben élünk, ugyanezt a dimenziót, Isten országának ezt a csodáját teszi jelenvalóvá.

Jézus küldő szava elég nekünk, a hozzá fűződő bizalom elég ahhoz, hogy tegyük a jót, nagy-nagy reménységgel”

– mondta Udvardy György érsek.

A szentmise végén a főpásztor és bazilika plébánosa köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik közreműködtek a lélekemelő koncerten, akik segítették a szervezési munkálatokat és a megvalósítást.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria