Szerbia új apostoli nunciusa celebrált szentmisét Szent Pál apostol megtérése ünnepén Szabadkán

Külhoni – 2023. január 26., csütörtök | 18:06

A Szabadkai Egyházmegye védőszentjének ünnepén, január 25-én a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyházban Santo Rocco Gangemi apostoli nuncius mutatott be szentmisét. Koncelebrált Német László belgrádi érsek, Đuro Gašparović szerémségi megyéspüspök, Djura Džudžar bácskeresztúri görögkatolikus megyéspüspök, Simon Bolivar Sanchez Carrion, a nunciatúra tanácsosa és az egyházmegye papsága.

A szertartás elején Fazekas Ferenc egyházmegyei kormányzó köszöntötte a főpásztorokat, a koncelebráló paptestvéreket és a híveket.

Kiemelte, hogy a Szabadkai Egyházmegye védőszentje, Szent Pál apostol megtérésnek ünnepén megtisztelő számára, hogy Szerbia új apostoli nunciusa elfogadta az egyházmegye meghívását.

Santo Rocco Gangemi, Szerbia új apostoli nunciusa örömét és megilletődését fejezte ki, amiért itt lehet a szabadkai székesegyházban ezen a jeles ünnepen, és  – mint fogalmazott – „ha szerényen is, de éreztessem veletek Ferenc pápa lelki közelségét, aki küldöttei révén szeretné éreztetni jelenlétét minden egyes keresztény közösséggel, kifejezve Isten szent népe iránti törődését, és így betöltve a feltámadt Krisztustól Péterre bízott feladatot: »Legeltesd bárányaimat!«”

Elmondta, hogy Belgrádba érkezése óta első alkalommal mutat be szentmisét a székvároson kívül, ami nagy öröm számára, de szomorúság is társul hozzá, hisz még nem beszéli az itt élők anyanyelvét.

Sok minden elmondható a Szabadkai Egyházmegye védőszentjéről, Pál apostolról, aki

...egy váratlan napon, egy váratlan úton, egy váratlan pillanatban azzal találja magát szemben, hogy egész életét meg kell változtatnia”

– emelte ki szentbeszédében Santo Rocco Gangemi. – Pál apostol egész élete megváltozott a damaszkuszi úton, de a legnagyobb változás magában Pálban megy végbe.

„A damaszkuszi esemény során Pál a földre zuhan, ám a titokzatos hang felszólítja, hogy keljen fel, vagyis emelkedjen fel, és elsőként tapasztalja meg azt, ami később az apostol igehirdetésének központi magva lesz:

Krisztus felkelt, feltámadt a halálból, hogy önmagában minket is felemeljen.

Létezik-e ennél nagyszerűbb üzenet ma is, hogy életünk értelmet kapjon, hogy csalódások nélküli és bizakodással teli életet élhessünk?”

A szónok a szentmise elején elhangzott bevezető könyörgésre emlékeztette a jelenlévőket: hogy „tanúságot tegyünk az igazságról, és szüntelen az evangélium útján járjunk”. Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy ez a felszólítás ma már nem időszerű és hogy nincs rá szükségünk.

Akkor is tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy „bezárkózhatunk egy lelkesedés nélküli kereszténységbe,”

és ha azt véljük, hogy a mai kor emberének már nincs szüksége az evangelizációra – mondta az apostoli nuncius.

Végül arra figyelmeztetett, hogy a mai nyugati társadalomban talán még nagyobb szükség van meggyőző tanúságtételekre és hiteles tanúságtevőkre, és fontosabb mint bármikor, hogy az általunk vallott hittel összhangban éljünk.

Szöveg: Illés Hajnalka

Fotó: Kovács Attila/Szabadkai Egyházmegye

Forrás: Szabadkai Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria