Szeretetbe kapaszkodva – A házasságokért adtak hálát Szombathelyen

Hazai – 2023. február 21., kedd | 14:26

A házasság hete programsorozat lezárásaként a szombathelyi székesegyházban püspöki szentmisén ünnepeltek a házaspárok február 19-én.

A Szombathelyi Egyházmegyében a gencsapáti Szentkúthoz szervezett gyalogos zarándoklattal vette kezdetét a „Szeretetbe kapaszkodva” mottóval meghirdetett idei házasság heti eseménysorozat, melynek keretében Szombathelyen és Zalaegerszegen is rendeztek programokat.

A résztvevők többek között meghallgathatták Fodor Réka – Afréka – és férje, Greguss Sándor tanúságtételét; lehetőségük nyílt gyertyafényes vacsorára is, filmvetítésre kaptak meghívást, és a Házas-Társas-Játék feladatait is megoldhatták együtt.

A programsorozat február 19-én, vasárnap a szombathelyi székesegyházban bemutatott püspöki szentmisével zárult.

A vasárnapi evangéliumban Jézus megdöbbentő és radikális szavait hallottuk: „ne szállj szembe a gonosszal, ne harcolj, ne háborúzz vele” – mondta homíliája elején Székely János szombathelyi megyéspüspök. – „Ha megütik az egyik arcodat, tartsd od a másikat.” Jézus arra tanít: ne engedjük, hogy lelkünkben a rosszakarat, a gyűlölet megtelepedhessen, gyökeret eresszen, mert az az egész életünket tönkreteszi.

Isten végtelen erő. Ő alkotta a mindenséget, de az ő ereje nem az erőszak – hangsúlyozta a főpásztor. – Mást sem tesz Isten a történelem folyamán, mint hogy

az arcát tartja oda az embernek, aki az általa teremtett világot tönkreteszi. Egészen a keresztig a szeretet nyelvén beszél hozzánk, a gyűlölet lándzsáját testében fékezte le.

Benneteket is ugyanerre a szeretetre hív Isten: a megváltó, a keresztig elmenő szeretetre, amely képtelen arra, hogy üssön, amely nem harcolni akar a másikkal, hanem szeretni akarja, vállára veszi a terheit.

Ennek mintája Krisztus kereszthordozása – mondta Székely János.

A házaspárok olyanok, mint a félgömbök: vannak kiálló részeik, sosem passzolnak teljesen egymáshoz; és mindenki csak a saját félgömbjét tudja alakítani. Így van ez a házasságban is  emelte ki a szentmise szónoka. – A férj és a feleség különböznek egymástól: mások az élményeik, a családjuk. Másként éli meg egy férfi és egy nő a gondolatait, érzéseit.

Minden házasságban hatalmas kihívás a különböző emberek között harmóniát teremteni. Mindenki a saját félgömbjét tudja alakítani. A házasság hete talán leginkább erre hívott, hogy mindenki elgondolkodjon azon:

mit tehetnék a társamért, mi az én felelősségem, boldoggá teszem-e őt, kiteljesedett-e az élete mellettem, mi az ami rajtam múlik?

Székely János püspök szentbeszédét meghallgathatják ITT.

A szentmise zárásaként kisorsolták a házaspároknak szervezett játék nyerteseit. A kétszázötven nevező közül kilencvenen teljesítették a feladatot.

A nyerteseknek a főpásztor adta át az ajándékokat.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria