Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több mint gondolnánk – írja a múzeum ismertetője. – A kora középkor óta szigorú szabályok szerint, olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fitneszguru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják. Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor – gyakrabban – böjti eledelek kerülnek.
A szakács testvérek az idők során nem csak a kis közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. A látogatók belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében.
A múzeum nyitvatartása ITT tekinthető meg.
Forrás és fotó: MKVM
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria