Szerzetesi ünnepeket ült a Pannonhalmi Főapátság

Megszentelt élet – 2023. augusztus 12., szombat | 19:56

Augusztus 6-a Urunk színeváltozása, amely a Pannonhalmi Főapátságban hagyományosan a szerzetesi élet melletti elköteleződés ideje is. A bencés közösség ekkor ünnepli a szerzetesi életüket megkezdő, fogadalommal elköteleződő, egyházi szolgálatra felszentelt tagjait, továbbá ekkor ad hálát jubiláló testvéreinkért beöltözési, ünnepélyes fogadalomtételi és papszentelési évfordulóik alkalmából.

A szerzetesközösség „családi” ünnepeiről – ahogy azt a szerzetestestvéreink mondják – augusztus 5-én és 6-án a 17 órakor kezdődő vesperásban emlékeztek meg. A szombati liturgiát a főapátság YouTube-csatornáján is közvetítették, ahogy a vasárnap 10 órakor kezdődő ünnepi konventmisét is.

A szerzetesi hivatás egy egész életen át tartó növekedési folyamat, amelynek megvannak a maga hagyományosan megkülönböztetett szakaszai. Az első lépés a szerzetessé válás útján, hogy valaki érdeklődőként, a monostort alkalmanként meglátogatva, a magiszterrel – azaz a növendékekért felelős szerzetessel – kapcsolatot tartva ismerkedik a közösséggel, a bencés szerzetességgel.

Ezt követően, a jelöltséggel kezdődik meg a szerzetesi képzés, amikor az érdeklődőt legalább hat hónapra befogadja a közösség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a jelölt kitartó az imádságban és valóban Istent keresi. Az érdeklődők ekkor jelöltruhát kapnak.

Nagy öröm a pannonhalmi szerzetesközösség számára, hogy 2023 augusztusában négy jelölt költözik a monostor falai közé. A fiatalemberek augusztus 5-én, a színeváltozás ünnepének első vesperásban kapták meg jelöltruhájukat.

A jelöltidő leteltével kezdődhet majd meg noviciátus. A szerzetesi képzés ezen második szakasza a beöltözéssel indul: ekkor kapják meg szerzetesruhájukat és új nevüket a közösségben. A novícius feladata, hogy a bencés életmódot megtapasztalva, a Szentírást kitartóan olvasva és minden vágyakozásával Isten felé fordulva tisztázza, hogy valóban a szerzeteséletre van-e hivatása.

A hivatásában megerősödött és a közösség által alkalmasnak talált novícius fogadalmakkal kötheti magát a bencés közösséghez. Az egyszerű fogadalommal három évre kötelezi el magát arra, hogy szerzetesi életet éljen. Ez az a szakasza a képzésnek, amikor a bencés növendék elmélyítheti teológiai és gyakorlati, szakmai ismereteit, egyetemi tanulmányokat folytathat, és különböző területeken bekapcsolódhat a monostor munkájába. Az elköteleződés ideje meghosszabbítható. A szombati liturgián ennek is részesei lehettek a jelenlevők, Rajta Emmánuel testvér újította meg egyszerű fogadalmát.

Később pedig – a szerzetesi képzés utolsó lépéseként – ünnepélyes örökfogadalmat tehet, és így egész életére elkötelezheti magát Krisztus és pannonhalmi bencés közössége mellett. Ahogy tették ezt a most jubiláló testvérek is: Urunk színeváltozása napján, augusztus 6-án, a 17 órakor kezdődő vesperásban Pintér Ambrus atya, aki 60 éve, illetve Szita Bánk testvér és Fehérváry Jákó atya, akik 25 éve tettek ünnepélyes örökfogadalmat, kaptak ünnepélyes áldást.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria