Szerzetesnővérek a fogyatékkal élő gyerekekért Fekete-Afrikában

Kitekintő – 2024. április 25., csütörtök | 12:11

„Az afrikai kontinens egyes etnikai csoportjai körében az értelmi fogyatékkal élők gyakran marginalizálódnak” – mondta el a Vatican Newsnak Claudia Samba FSCM nővér, aki hasonló helyzetben élő gyerekekkel dolgozott nyolc éven át a rendje által működtetett központban a mauritániai Rosso városában.

„Az értelmi fogyatékos gyermekeket egyes helyeken átoknak, másutt szerencsehozónak tekintik” – mondta Claudia Samba nővér. A mauritániai Claire Nővér Központ szerzetesnővérei, munkatársai otthonaikban is látogatják a családokat, ami lehetővé teszi, hogy megismerjék azoknak az embereknek az életét, akiket a katolikus misszió nevében szolgálnak. A nővérek hetente kétszer utaznak el a Rosso környéki falvakba, ahol Claudia nővér közössége, a Mária Szentséges Szívének Leányai kongregáció (FSCM) 2014 óta végez missziót. „Rosso a Szenegálban található Rosso testvérvárosa, a két város, amelyeket a Szenegál folyó választ el egymástól, ugyanazt a nevet viseli – magyarázza. – Látogatásaink során észrevettük, hogy az értelmi fogyatékkal élő gyermekekkel való bánásmód etnikai csoportonként változik: egyes helyeken szívesen látják és szerencsének tartják őket, mert koldulással pénzhez vagy más javakhoz juthatnak általuk; másutt a család átkának, gonosz szellemnek tekintik őket, ezért marginalizálódnak.”

Annak érdekében, hogy a lehető legjobban tudjanak gondoskodni ezekről a gyerekekről, a Claire Nővér Központ igyekszik minden szinten – szülői, társadalmi, vallási, kormányzati és nemzetközi szinten – érzékenyíteni az embereket. „Kilométereket utazunk, néha homokgátakon át, és amikor látjuk, hogyan bánnak az agyi bénulásban szenvedő gyermekekkel, könny szökik a szemünkbe. Nehéz volt elfogadnunk, ahogyan viselkednek velük, mindkét esetben: akkor is, amikor szerencsehozónak és akkor is, amikor szerencsétlenség előhírnökének tekintik őket” – mondja.

A reményt az észak-amerikai katolikusok által alapított Pápai Alapítvány (Papal Foundation) hozta el, amelynek célja, hogy Krisztus szeretetét eljuttassa a szükséget szenvedőkhöz. Egy 16 férőhelyes kisbuszt adományoztak nekik, amellyel a gyermekeket mindennap el lehet vinni az otthonaikból a szerzetesnővérek központjába. „A Szociális Ügyek Minisztériumán keresztül más egyesületek és civil szervezetek is segítik a szülőket. De még hosszú út áll előttünk, hogy felszámoljuk ezeket a [fogyatékosokkal kapcsolatos] hiedelmeket a szubszaharai Afrikában” – tette hozzá.

A központban minden értelmi fogyatékos gyermeket szívesen látnak, születéstől kezdve 14 éves korig. „A munkánkban örömöt találni Isten ajándéka – hangsúlyozza Claudia nővér. – Igaz, amit a Biblia mond erről: »ha valakinek Isten gazdagságot és vagyont adott, és megengedte, hogy élvezze, és kivegye részét belőle, és örömét találja munkájában: ez Isten ajándéka« (Préd 5,18). Ezek a gyerekek örömmel töltenek el minket, amikor megtanulnak rajzolni, énekelni, írni, játszani, a képességeikhez és készségeikhez mérten”.

Claudia nővér szerint „a központban a gyerekek rendkívüli és meglepő dolgokat alkotnak. Amilyen okosan léteznek és cselekszenek, az arról árulkodik, hogy a világuk meglepetéseket tartogat számunkra!”

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria