Színeváltozás ünnepe eredeti helyszínén, a Tábor hegyén

Kitekintő – 2024. augusztus 12., hétfő | 19:00

A színeváltozás ünnepéről annak eredeti helyszínén, a Tábor hegyen emlékeztek meg augusztus 6-án a Szentföldi Ferences Kusztódia szerzetesei és hívei.

Jeruzsálemi Szent Cirill óta a Tábor hegyét tartja a hagyomány a színeváltozás helyszínének. A Názárettől délkeletre, különálló kúpként kiemelkedő hegy tetején három templom épült az idők során a három sátor emlékére, amelyeket Péter akart állítani Jézus, Mózes és Illés számára. Itt virrasztottak és imádkoztak a szerzetesek évszázadokon át, amint azt például a 7. században élt örmény szerzetes, Jeghise leírásából tudjuk. A kusztódia ferences szerzetesei 1631-ben telepedtek meg a hegyen, amelynek ma ferencesek és kármeliták az állandó lakói.

A 2024-es színeváltozás ünnepével zárult le a 2023. augusztus 6-án kezdődő centenáriumi év: 1924-ben készült el a bazilika, amelyet Antonio Barluzzi (1884–1960), a „Szentföld építésze” tervezett egy 5. századi szír templom mintájára.

A Tábor hegyi bazilika jubileuma egybeesett az Olajfák hegyén álló Nemzetek temploma építésének századik évfordulójával. A közelmúltban, június 22-én konferenciát is szervezett a két bazilika centenáriumával megbízott szakértői bizottság, melynek keretében két kiállítás, egy történeti, illetve egy művészettörténeti tárlat is nyílt.

A konferencia előadásait ITT lehet visszanézni.

Mint a Christian Media Center videójában a Tábor hegyi ferences rendház gvardiánja (házfőnöke), Ricardo Maria Bustos megfogalmazza: voltak terveik a centenáriumi évre, de a háború sok mindent elsodort.

Hagyományosan néhány galileai keresztény család a színeváltozás ünnepe előtti éjszakát már a hegyen tölti, sátorokban

– ez a szokás az oszmán korba vezethető vissza, amikor a ferenceseké volt ugyan a hely, azonban csak évente egyszer, ezen az ünnepen mehettek fel.

Ibrahim Faltas OFM szentföldi vikárius vezette a liturgiát, a homíliát pedig a hagyományhoz híven a názáreti plébános, Ibrahim Sabbagh mondta.

Ibrahim Sabbagh arról beszélt,  hogy „az elváltozott Jézus látványára a tanítványok szíve olyannyira belemerül az Ő szemlélésének örömébe és édes vigaszába, hogy többé nem is akarnak elmenni, a hegyen maradnának, ha tehetnék. Látva az elváltozott Jézust megértik, hogy a szenvedés és a halál után mindig a feltámadás jön. A feltámadás pedig olyan csodálatos lesz, hogy azok, akik szeretetből odaadják életüket, elfelejtenek minden szendvedést;

az utolsó szó nem a szenvedésé és a halálé, hanem a vigasztalásé és az örök életé.”

A szentmise végén Ibrahim Faltas köszönetet mondott Ricardo Maria Bustos OFM házfőnöknek és az egész Tábor hegyi közösségnek. Köszöntötte Rafic Nahrát, az izraeli latin patriarkátus helynökét és Nikodemus Schnabelt, a jeruzsálemi Elszenderedés apátság apátját; a híveket, valamint a ferences és egyházmegyés papokat, akik Galileából és Júdeából érkeztek az ünnepre.

Az ünnepi szentmise végén a szerzetesek és hívek körmenetben vonultak át a Descendentibus-kápolnába, a Tábor hegyi kegyhely bejáratához. A kápolna neve a hegyről alászálló tanítványokra utal: „Amint lejöttek (descendentibus a latin nyelvű Vulgatában – a szerk.) a hegyről, Jézus megparancsolta nekik: »Senkinek se beszéljetek a látomásról, amíg az Emberfia a halálból föl nem támad.«” (Mt 17,9)

Ibrahim Faltas helynök ekkor a hagyományokhoz híven a Tábor hegyi tölgyekről szedett zöld leveles ágacskákat osztott szét: a templom mögött növekvő örökzöld tölgy (Quercus ithaburensis) ágait kapták a jelenlévők emlékbe, illetve emlékeztetőül, hogy ne feledkezzenek meg arról, amit a hegyen hallottak.

A liturgián jelen voltak többen a Megtestesült Ige Nővéreinek gázai közösségéből, többek között ők szólalnak meg a Christian Media Center videós összefoglalójában.

Ennek narrációjában elhangzik az is: félve várták, lesz-e egyáltalán lehetőségük arra, hogy a hagyományokhoz híven megemlékezzenek a színeváltozás ünnepéről – a tíz hónapja zajló háború miatt ez bizonytalanná vált. Ibrahim Faltas a videóban arról szól, most vissza kell térniük a háború aggodalmaihoz, újra meg kell tapasztalniuk a gonoszságot, a pusztítást – de legalább felkészültebben néznek szembe a nehézségekkel.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Custodia Terrae Sanctae

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria