Szinódusi levél a világ fiataljainak – elkészült a szövegtervezet

Kitekintő – 2018. október 25., csütörtök | 10:49

A fiatalokról szóló püspöki szinódus során október 24-én bemutatták a „Szinódusi levél a világ fiataljainak” című dokumentum vázlatát.

Szerda délelőtt a szinódus megkezdte a vitát a záródokumentum tervezetéről is, amelyet minden szinódusi atya megkapott kedden. Mindkét szöveggel kapcsolatban kiegészítési és módosítási javaslatokat tettek.

Emmanuel Gobilliard, Lyon segédpüspöke és a szinóduson erre a célra felállított bizottság tagja olvasta fel az aulában a Szinódusi levél a világ fiataljainak című dokumentum tervezetét. Az egyelőre ideiglenes szöveg célja, hogy minden fiatalhoz szóljon és reményt, buzdítást adjon nekik, biztosítva őket, hogy az Egyház velük együtt halad. A levél szerkesztőinek köszönetet mondva a 253 szinódusi atya kiegészítéseket és kiigazításokat javasolt a szövegben és a záródokumentumban is.

Szerdán, a tanácskozást indító reggeli imaórán elhangzott egy idézet Péter első leveléből, ami egybecsengett a szinódusi munkával. Péter ebben az idézetben arra buzdítja a keresztényeket, hogy minden döntés előtt végezzék el a szükséges spirituális megkülönböztetést, kilépve az „álmosságból”, amely ráült az Egyházra. Az Egyháznak ki kell lépnie a világias kényelemszeretetből, és nem szabad hagynia, hogy a média és a közvélemény befolyása alá kerüljön, amelyek valóságos bombázás alá veszik, és ezzel akadályozzák a megkülönböztetést. Ehelyett gyakorlati döntéseket kell hozni a helyi egyházakban, mert a valódi szinódus október 29-e után kezdődik, miután lezárultak a munkák az aulában – mutatott rá Emmanuel Gobilliard.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria