Szíriai szaléziak: A fiatalok 90 százaléka elhagyja a földrengés és polgárháború sújtotta területet

Kitekintő – 2023. július 6., csütörtök | 16:28

Öt hónappal a Törökország déli részét és Észak-Szíriát sújtó földrengés után még mindig emberek ezrei élnek az utcákon. A katasztrófa következményeit súlyosbítja a közel-keleti országban, hogy a 12 éve tartó polgárháború miatt sok épület romos állapotban van. Az aleppói szaléziak rögtön megnyitották a Don Bosco Ház kapuit, hogy segítsék a lakosságot.

A szalézi rend közel 2,4 millió eurót különített el az eddig kidolgozott sürgősségi projektekre. Júniusban a legtöbb program lezárult, most az újjáépítési munkálatok zajlanak, valamint a földrengés által sújtott gyermekek és fiatalok számára indított oktatási projektek és nyári táborok.

„Most nyugodtabb a helyzet. A szükség továbbra is nagy, de ezekben a hónapokban sok embernek segítettünk” – számoltak be még június közepén az aleppói szaléziak a rend nemzetközi honlapján. – A sürgősségi projektek e hónapban véget érnek, hogy helyet adjanak a rekonstrukciós és egyéb oktatási és gondozási projekteknek a gyermekek és fiatalok számára. Továbbra is részt veszünk a pszichológiai segítségnyújtásban és a traumák leküzdésében.”

A szaléziak a világszintű szolidaritásnak köszönhetően eddig csaknem 2,4 millió eurót különítettek el a szíriai földrengés miatt kialakult veszélyhelyzetre. A Misiones Salesianas, a madridi Szalézi Missziós Iroda több mint 400 ezer eurót küldött alapvető projektekre és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült lakosság megsegítésére. „Szíriában a háború és a földrengés miatt kritikus szegénységben vagyunk – számolt be Mateo Colmenares fiatal szalézi önkéntes Aleppóból. – Az országban az alapfizetés 150 ezer szír font (55 euró [kb. 21 ezer forint – a szerk.]), miközben napi két óra világítás egy héten keresztül 100 ezer fontba kerül.”

A mostani segélyek a segítségnyújtás minden formáját lefedik, kezdve közel 800 ember befogadásától az aleppói szalézi központban, a napi élelemosztáson át a ramadán idején a legtávolabbi falvakban, a megrongálódott házak helyreállításán és a fiatalok tanulmányainak segítésén át az élelmiszerek és alapvető szükségleti cikkek beszerzését és az áramellátást biztosító utalványok kiosztásáig. Havonta közel 400 ezer szír font értékű utalványt adnak át 224 családnak; mérnökök és munkások nyújtanak segítséget negyven családnak otthonaik újjáépítéséhez; 116 családot egyszeri 400 ezer fontos villamosenergia-utalvánnyal segítenek; valamint 300 ezer font értékű vásárlási utalványt osztanak ki 220 rászoruló családnak.

„300 családnak segítettünk gyógyszerek vásárlásával, további 100 embernek pedig egészségügyi – zömmel kardiológiai és szemészeti – tanácsadással. Főleg ifjúsági központjainknak köszönhetően a 10 és 16 év közötti gyerekeknek iskolai segítséget is nyújtottunk, 900 gyermeknek és egyetemi hallgatónak segítettünk a tandíj befizetésében, és 600 gyermeket támogattunk tanszerek beszerzésében” – mondta Mateo Colmenares. Néhány héttel ezelőtt a szaléziak egy cipőgyárral kötött megállapodásnak köszönhetően utalványon keresztül 800 pár cipő beszerzését biztosították város rászorulóinak. „Emellett két hónapon keresztül háromszáz embert láttunk el élelmiszerrel Kafrunban, és jelenleg 450 utalványt osztunk ki a piacon való vásárláshoz.”

Júliustól több mint ezer gyermek nyári táboroztatását szervezik a szaléziak. A tervek szerint a traumákkal való megküzdésben szeretnének segíteni a résztvevőknek. A gyerekeket teljesen ingyen szállítják, ételt és tananyagot is díjmentesen kapnak.

A szaléziak ezután is folytatják az oktatási projekteket: „Kiemelten kezeljük a nyelvoktatást, mert a fiatalok 90 százaléka elhagyja az országot: a fiúk azért, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot, ami határozatlan ideig is tarthat, és háborúba sodorhatja őket; a lányok pedig azért, mert nincsenek szakmai lehetőségeik Szíriában.”

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria