Szívből mosolyogni – Búcsú és nagykirbáj Kaplonyban

Külhoni – 2021. június 16., szerda | 11:29

Június 13-án délelőtt 11 órakor tartották a Szatmár megyei Kaplonyban a Szent Antal-kolostortemplom búcsúját, amelyet hagyományos faluünnepély, vagyis kirbáj követett. A szentmise szónoka Urbán Erik OFM volt. Megyeri Tamás Róbert polgármester beszámolóját adjuk közre.

A hitről, annak a mai körülmények közepette történő megéléséről szólt az idei kaplonyi nagykirbáj, melyet az előrejelzések dacára alapvetően napsütésben tartottak meg a Szent Antal-kolostortemplom udvarán. Igaz, nagy szélben…

„Másokkal szelíd tud lenni, a családjával pedig kevésbé tudja megélni a szeretetet” – írt le egy nem kívánatos emberi magatartást szentbeszédében Kaplonyban Urbán Erik. Az erdélyi ferences rendtartomány vezetője a kaplonyi nagykirbáji szentmisén megfogalmazta: „Nekünk érdeklődő emberekké kell lennünk. Tudatosítsuk, hogy levehetünk egymás válláról terheket azzal, hogy megosztjuk a hozzánk közel állókkal az életünket, de ugyanúgy meg is duplázhatjuk az örömöket, amikor örülünk mások örömének.”

Egy költői kép nyomán kiemelte:

a szeretet megváltoztat, a szeretet átformál bennünket”

A búcsús beszédet mondó szerzetes kifejtette: „Kedves testvérek, találó ez a mondat – aki a szeretettel találkozik, az megváltozik. Megváltozik külsőleg és belsőleg, megváltozik a viszonyulása a szeretteihez, a teremtett világhoz, és benne a dolgokhoz. Páduai Szent Antal, egyházközségünk védőszentje nem akart mást: találkozni akart a szeretettel, és találkoztatni akart másokat a szeretettel. Minél több embert odavinni a szeretet forrásához. És ez – a szeretet forrása – nem más, mint Jézus szíve. Az a szív, akinek a szatmári egyházmegyét felajánlották.”

A ferences szerzetes szépirodalmi idézetekkel színesített beszédében szólt arról, hogy levehetünk egymás válláról terheket a közösségvállalással. Arra buzdította a hallgatóságot, hogy mind örömeiket, mind ürömeiket osszák meg egymással, közösen éljék meg azokat. „Amikor kapcsolatba kerülök Istennel, akkor óhatatlanul is a testvériséget kezdem el ápolni, érdeklődést, részvétet mutatok a másik iránt, és ez lesz az életünkben az alkalmazott szeretet. Mert Krisztus szeretete át akar formálni mindannyiunkat. Krisztus szeretete üdvözíteni akar bennünket. Krisztus szeretete átformáló erővel bír!”

Beszéde végén nyomatékosította:

Krisztus szeretete át akarja formálni a mi személyes életünket, hogy a vele való találkozás valóban csúcspont legyen.

A napoknak, a mindennapoknak a csúcspontja, és ehhez nem kell sokat tennünk. Egy ismeretlen költő ezt így fogalmazta meg egy versben: „Csak egy pillanatra szívből mosolyogj!”

Hálás szívvel mondott köszönetet a szentmise végén a prédikációért Tímár Asztrik OFM plébános, a kaplonyi rendház vezetője. Kiemelte: „szél öcsénk most egy kicsit megcibálta a frizuránkat, de legyen hála a jó Istennek, hogy csak a szél cibálta meg, és úgy, ahogy Erik atya mondta, a kegyelem nem eső formájában érkezett”. Biztos abban, hogy az Úristen is örömét lelte a mi ünneplésünkben – mondta a mise kapcsán. Háláját fejezte ki a szolgálatot tevő szónoknak, erőt kívánt neki a munkája folytatásához. Köszönetet mondott a Baumgartner Márk karnagy irányította Szabó Dömjén Vegyeskarnak, illetve a fúvószenekarnak a szolgálatukért, hogy még inkább meghitté tették az alkalmat. Kívánta, hogy megmaradhassanak összetartásban és szeretetben. Köszönetet mondott a kaplonyi híveknek és a zarándokoknak.

Annak a sokaságnak is háláját fejezte ki, akik a szervezésben, az ünnep megtartásban segédkeztek. 

A búcsús mise a pápai himnusz, majd nemzeti imánk eléneklésével zárult. Később pedig a fúvószenekar kedveskedett szabadtéri koncerttel.

Kaplony területe eredetileg Kond vezér második fia leszármazottainak, azaz  a Kaplony nemzetségnek a tulajdona volt. A szatmári békekötés után (1711) a vidék ura, Károlyi Sándor elhatározta saját birtokainak katolikus svábokkal való betelepítését. Nagykároly környékén ezért számos sváb falut találunk, noha lakosságuk java része ma már magyarnak, vagy magyar ajkú svábnak vallja magát. Ilyen település Kaplony is. A Károlyi grófok egykori birtokán  a ferences rend közel 300 éves múltra tekint vissza.

A szatmári sváb falvak jellegzetes népünnepélye a templombúcsú alkalmával rendezett kirbáj, melyet sváb szokás szerint máig rendszeresen megtartanak, vásárral és népi mulatságokkal egybekötve. 

Forrás és fotók: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria