Szerzetesek támogatják a Mexikóban ragadt menekülteket Tijuanában

Megszentelt élet – 2024. január 28., vasárnap | 14:30

Folyamatos az emberáradat Mexikó felől az Amerikai Egyesült Államok határára. Tijuanában a Szent Károly Misszionáriusai kongregáció tagjai, azaz a szkalabrinus misszionáriusok által több mint harminc éve fenntartott központ nemcsak befogadást, hanem képzést is nyújt a menekülők számára, különösen azoknak, akik nem tudnak onnan továbbmenni.

„Ilyenkor nagyon nagy szükségünk van segítségre, a leghidegebb hónapokban vagyunk. Segítsenek nekünk kesztyűket, sapkákat, pulóvereket, kabátokat és sálakat gyűjteni, hogy odaadhassuk a nálunk élő embereknek” – erre hív a Mexikó és az Egyesült Államok határán, Tijuanában található befogadóközpont, amely minden nehézség ellenére vendégszerető közösség otthona. A hőmérséklet errefelé éjszakánként nulla fok alá süllyed, mégis folyamatosan érkeznek a kontinens különböző országaiból elvándorló, a határon átjutni próbáló emberek karavánjai.

„A tijunai ház egy olyan menedékhely, amely több mint harminc éve szolgálja a migránsokat a régióban” – magyarázta Crystal Lucero, a Szent Károly Misszionáriusai kongregáció munkatársa. A pszichológusnő szemléltette a munkájukat: az éhezés és az erőszak elől menekülők befogadása mellett egy szakemberekből és jóakaratú segítőkből álló támogató rendszert működtetnek.

Az elmúlt harminc év alatt egy multidiszciplináris modellt hoztak létre, hogy válaszolni tudjanak a ház ajtaján kopogtatók kéréseire. Számos területen nyújtanak segítséget: szociális szolgáltatás, jogi, egészségügyi és pszichológiai segítségnyújtás, a munka világába való beilleszkedést segítő projektek. Reális lehetőségeket kínálnak azoknak, akik úgy döntöttek, hogy megváltoztatják az életüket és hazájukat.

„Külön programot indítottunk a gyermekek és serdülők számára – magyarázta Lucero. – Segítséget nyújtunk a kórházi kezeléshez, valamint élelmet és ruhát biztosítunk azoknak, akik úgy érkeznek, hogy semmijük nincs. Célunk a migránsok társadalmi integrációja vagy reintegrációja”.

A tevékenységekbe nagyon sok fiatal bekapcsoldódik, akik a fáradtan, fázva és éhesen érkezők rendelkezésére állnak. Az önkéntesek Alsó-Kaliforniából és Mexikó más államaiból érkeznek, a rend létesítményeiben laknak, ahol különböző szolgáltatásokat nyújtanak, az étkeztetésnél, a ruhák kiosztásánál segédkeznek. „A menekülőket annak köszönhetően tudjuk fogadni, hogy Tijuanából és környékéről sok ember felajánlja szolgálatát; eljönnek néhány napra, hogy támogassanak minket a különböző feladatokban a takarítástól a gyógyszerek válogatásáig. Vannak nálunk olyan diákok is, akik itt végzik a szociális szolgálatot vagy szakmai gyakorlatot.”

A szkalabrinus misszionáriusok munkája nemcsak a segítségnyújtásra, hanem a migránsok képzésére is irányul, akik azzal a szándékkal érkeznek az USA kapujába, hogy megváltoztassák az életüket. Néhány évvel ezelőtt felavattak egy második helyszínt, a képzési központot, ahol angol és spanyol nyelven tanfolyamok és műhelyek  – hegesztés, ácsmunka, klímakarbantartás, fodrászat, manikűr és dekoráció – állnak teljesen ingyenesen  rendelkezésre bárki számára, jónéhány tanár elkötelezettségének köszönhetően.

Forrás: Mondo e Missione

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Fotó: Casadelmigrantetijuana.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria