Szlovéniában is segíti a Katolikus Karitász a menekülteket

Hazai – 2015. október 27., kedd | 13:14

A segélyszervezet orvos önkéntesei október 24-én a horvát–szlovén határon, a szlovéniai Dobovánál megkezdték a segítő munkát. A helyszínen tartózkodó Zagyva Richárd igazgatóhelyettes szerkesztőségünknek jelezte: sürgősen várják önkéntesek, főleg orvosok és más egészségügyi dolgozók jelentkezését.

A Magyar Katolikus Egyház  hivatalos segélyszervezete már korábban felajánlotta segítségét a horvát és a szlovén karitászszervezeteknek. Az elmúlt hét végén érkezett a kérés, hogy a szlovén határ mellett Dobovánál kialakított ideiglenes gyűjtőponton szükség lenne a magyar szakemberek közreműködésére.

A Horvátországból érkező menekültek Dobovánál lépnek át Szlovéniába, ahol egy ideiglenesen kialakított gyűjtőponton várakoznak a regisztrációra. Naponta átlagosan négy-ötezer ember érkezik, akiknek orvosi és szociális ellátásra van a legnagyobb szükségük. A Katolikus Karitász önkéntesei napi 24 órában segítik az ellátást.

A segélyszervezet bázist épített ki a helyszínen egy három részre osztható, fűtött, orvosi ellátásra és fektetőnek alkalmas sátoregyüttessel és két különálló, fűtött sátorral. A fektetősátrakban elsősorban várandós és kisgyermekes anyukák kapnak majd helyet. A munkatársak gyógyszereket is visznek a helyszínre. Az önkéntesek így a helyzethez képest professzionális körülmények között tudnak orvosi ellátást nyújtani.

Az egészségügyi ellátás biztosítását a szlovén egészségügyi minisztérium engedélyezte a segélyszervezet önkéntes orvosainak.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese, aki folyamatosan Dobovában tartózkodik, szerkesztőségünknek elmondta: naponta több ezren lépik át a település mellett a horvát–szlovén határt, ahol a magyar önkéntesek a szlovéniai társszervezet felkérésére, azzal együttműködve naponta háromszáz embert részesítenek orvosi ellátásban. A menekültek több órát vagy akár egy napot is töltenek Dobován, amíg tovább nem szállítják őket. A két karitász jelenleg tizenöt fős stábja eközben az egészségügyi ellátás mellett szociális területen is segíti őket: ruhát és ételt osztanak.

Zagyva Richárd hangsúlyozta: a 24 órás készenlét nagyon kimeríti a munkatársakat, ezért különösen sürgősen várják orvos és egészségügyi dolgozó önkéntesek jelentkezését, de a ruha- és ételosztásban civilek közreműködését is örömmel fogadják, lehetőség szerint többnapos tartózkodással. Jelentkezni az office2@caritas.org.hu e-mail-címen vagy a 06-1-372-0910-es telefonszámon lehet.

A Katolikus Karitász már korábban, szeptember 18-án felajánlotta segítségét a szomszédos országok segélyszervezeteinek a Soltész Miklós államtitkár által kezdeményezett, Kaposváron tartott egyeztetés során. Azóta – a menekültek magyarországi segítése mellett – figyelemmel kísérik a szomszédos országok helyzetét is, és szükség szerint segítik a munkájukat.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria