Szónak és tettnek egybe kell esnie – Pedagógusok lelkinapja Kecskeméten

Hazai – 2023. április 4., kedd | 20:22

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusoknak tartottak lelkinapot Kecskeméten április 1-jén. A program a kecskeméti társszékesegyházban, koncelebrált ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Bábel Balázs érsek mutatott be.

Az ünnepi szentmise homíliájában a főpásztor az evangéliumban elhangzottakról, a nagytanács ítéletéről beszélt, amikor meghozták az ítéletet, hogy jobb, ha egy ember hal meg a népért. Kaifás Kr. u. 19–36 között töltötte be a főpapi tisztséget, a vallási élet vezetője volt; Jézusnak komoly ellensége lett a perben. E mondása azonban prófétai szónak bizonyult.

Isten olyan emberekkel is ki tud mondhatni igazságokat, akik látszólag ellene vannak

– hangsúlyozta Bábel Balázs.

A reformáció idején felmerült a kérdés, hogy azok a papok, akik bűnben vannak, érvényesen szolgáltatják-e ki a szentségeket. A tanítás egyértelmű. Ha érvényesen lettek felszentelve, még ha méltatlanok is, akkor is érvényesen szolgáltatják ki a szentségeket.

Jézus maga is azt mondja a farizeusokról az őt hallgatóknak, hogy tartsák meg, amit mondanak, de tetteikben ne kövessék őket. A pedagógusok életében a szónak és a tettnek egybe kell esnie.

Attól, hogy valakinek vannak egyéni hibái, attól még kimondhat igazságokat

– ismételte meg a kalocsa-kecskeméti érsek.

Mindenkinek van tapasztalata arról, hogy van bűn, és ebben a világban elhatalmasodik a gonoszság. Az ember a kinyilatkoztatásban kereste ennek okát és eredetét, melyet az eredeti bűnben talált meg. A szabadnak teremtett ember szembefordult Istennel; értelme elhomályosult, akarata rosszra hajló lett. A bűn a világban botrányig fokozódik. Ebben a helyzetben van kiút? – tette fel a kérdést a főpásztor. Majd e válasszal folytatta gondolatmenetét: Van. A megváltás.

Ez történhet a jog és a szeretet útján. A jog a kiengesztelést jelenti. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a haragvó nagyhatalom vérszomját jótettekkel ki kellene engesztelni. Akkor Isten egy lenne az emberi hatalmak közül. A Szentírás beszél ugyan Isten haragjáról, de ez a harag nem szenvedély.

Isten szentsége nem viseli el a gonoszságot és a bűnt. Ezt kellett Jézusnak helyrehoznia. Jézus megtette, de szeretetből és önként.

Az Atya nem véres áldozatot követelt.

Az érsek személyes emlékként felidézte, hogy szülőhelyén, amikor a forradalom idején megölték a párttitkárt, a felesége tíz ember akasztását követelte bosszúból. A főpásztor ellenpontként Szent Maximilian Kolbe atya példájára hívta fel a figyelmet, aki önként adta oda életét egy családos ember helyett, aki túl is élte a koncentrációs tábort. Nem azért jelentkezett, hogy elégtételt adjon a tiszteknek, hanem szeretetből, hogy megmentsen egy másik embert. Nem megtorlásnak elégtételeként, hanem szeretetből.

A szentmisében a főpásztor meghívott mindenkit a nagyhét teljes megélésére.

A szentmise után a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskolában folytatódott a pedagógusok lelkinapja, amelyen Bábel Balázs érsek két elmélkedést tartott.

A program közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria