Szudáni polgárháború: A szaléziak a főváros közelében maradtak

Kitekintő – 2023. június 23., péntek | 14:20

Szudánban már több mint két hónapja zajlik a harmadik belháború. A helyzet napról napra romlik – a számos tűzszünet ellenére is, amelyeket többnyire be sem tartanak. A szaléziak és női águk, a Segítő Szűz Mária Leányai az a két szerzetesrend, amelynek tagjai még mindig a fővárosban, Kartúmban vannak, és sürgősségi segélyprojekt indítását tervezik háromszáz különösen rászoruló család megsegítésére.

Több mint másfél millió ember hagyta el otthonát, ezrek haltak meg, az áramellátás szünetel, és még mindig kevés az élelmiszer. Senki sem hagyja el a házát, mert attól tart, hogy lelövik, és a hadsereg és a félkatonai erők közötti összecsapások egyre kiterjettebben dúlnak az egész országban – szerepel a szalézi rend honlapján június 18-án megjelent híradásban.

A félkatonai csapatok előretörése és a környék bizonytalansága miatt Don Bosco fiai kénytelenek voltak elhagyni a Kartúmban működő Szent József műszaki szakiskolájukat; a Segítő Szűz Mária Leányai rend tagjaival együtt néhány kilométerrel távolabb találtak menedéket. „A golyók a szobákba csapódtak be, majd felszólítottak minket, hogy távozzunk. Csak magunkhoz vettünk néhány ruhát, és elmentünk” – nyilatkozta a szalézi közösség vezetője.

„A háború legrosszabb pillanatait éljük át. A napokban heves lövöldözések, tüzérségi tüzek és robbanások zaja hallatszott a háztól körülbelül száz méterre. Sokan jöttek gyermekeikkel, hogy a nővéreknél keressenek menedéket. A nővérekkel a kápolnába mentünk, és elmondtuk a rózsafüzért – mondja a szalézi pap. – Amikor az egyik közeli benzinkutat eltalálták, fekete füst sötétítette el az eget.”

„Shajarában vagyunk, Kartúmtól 7 kilométerre, és mivel a telefonhálózat és az internet nem stabil, nem tudjuk felvenni a kapcsolatot a műszaki iskolában lévő kollégáinkkal.” Nincs mindennap áram; nincs közlekedés sem. A szerzetesek 90 százaléka elhagyta a fővárost. „Mi, szalézi szerzetesek és a szalézi nővérek vagyunk az Egyház egyetlen képviselői Szudán fővárosa környékén, de nehéz megtudni, hogy mi történik és hogyan halad a háború. Úgy tűnik, hogy a harcok most dél felé terjednek, ahol mi is vagyunk” – tette hozzá a szalézi szerzetes.

A Misiones Salesianas madridi szalézi missziós iroda sürgősségi projektet indított a szudáni konfliktus miatt kiszolgáltatott helyzetbe került háromszáz család megsegítésére. A projekt azonnali segítséget nyújt a konfliktus által leginkább érintetteknek, és segít, hogy a szalézi szerzetesek folytathassák a munkájukat a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők körében. A segélyt a szalézi iskolák diákjai és munkatársai, a szalézi plébániák hívei és családjaik kapják. Az első, több mint 93 000 eurós szállítmányt már elkülönítették erre a projektre, amely élelmiszersegély mellett az ivóvízhez, az egészségügyi ellátáshoz és védelemhez való hozzáférést teszi lehetővé.

A szudáni fővárosban április 15-én kezdődött konfliktus miatt több mint másfél millió ember kényszerült elhagyni otthonát. Sokan közülük a szomszédos országokba, Csádba, Egyiptomba, Dél-Szudánba és Etiópiába menekültek. Eddig több mint negyven támadás érte az egészségügyi intézményeket, melynek következtében több mint húszezer kismama nem részesül terhesgondozásban.

Az áldozatok hivatalos száma, kórházi adatok szerint, körülbelül 1200 halott és több mint 6000 sebesült. De ez minden bizonnyal nem teljes.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria