Szüntelen kereshetjük a másik boldogságát – Palánki Ferenc a házasság hete nyíregyházi megnyitóján

Hazai – 2024. február 8., csütörtök | 18:19

A debrecen-nyíregyházi megyéspüspök nyitotta meg február 5-én a házasság hete február 11-ig tartó egyházmegyei programsorozatát Nyíregyházán, a Krúdy Art moziban, ahol a köszöntőbeszédek után a jelen lévő házaspárok a Mi lett volna, ha című romantikus filmet tekintették meg.

Nagy Csaba debrecen-nyíregyházi egyházmegyei családreferens, a házasság hete egyházmegyei főszervezője köszöntőbeszédében – a programsorozat idei mottóját idézve: „Állandó megújulásban” – leszögezte, hogy az állandó megújulás szükséges a házasságban. Ehhez mindig vissza kell térni a kezdetekhez, például oda, ahol az első randevú történt.

Éppen ezért választották a házasság hete megnyitójának helyszínéül a mozit. A moziról biztosan mindenkinek vannak romantikus emlékei – fogalmazott Nagy Csaba atya. Arra hívta fel a házaspárok figyelmét, hogy érdemes gyakran visszatérni ezekre a pontokra, hogy kapcsolatuk megújuljon, újraéljék a kezdeti lelkesedést, a szerelmüket, megerősödjön bennük az Istentől kapott hivatásuk.

Palánki Ferenc megyéspüspök megnyitóbeszédét egy idézettel kezdte: „A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, hűség és őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül” (forrás: hazassaghete.hu).

Ki az, aki azt meri mondani magáról, hogy tökéletes? – tette fel a kérdést a főpásztor. – Jézus mégis azt kéri tőlünk: „Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!” (Mt 5,48) Úgy is föltették neki a kérdést: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek ez lehetetlen, de az Istennek nem. Mert az Istennek minden lehetséges.” (Mk 10,26–27) Istennek az is lehetséges, hogy elvezessen bennünket az üdvösségre.

Az állandó megújulás azt jelenti, hogy megújítjuk az életünket, mindig fejlődünk – mondta a megyéspüspök. – Ha valahol megállunk, mindjárt elkezdünk visszacsúszni. Nem szabad megállni. Ez a spirituális örökmozgás, a megújulás éppen azt jelenti, hogy mindig visszatérünk az eredeti ponthoz.

„Éleszd fel magadban Isten kegyelmét, amely kézföltételem folytán van benned.” (2Tim 1,6) Ti is élesszétek fel magatokban a házasságkötéskor kapott kegyelmet! – fordult a jelen lévő házaspárokhoz Palánki Ferenc püspök. – A házasság ugyanolyan állapotszentség, mint az egyházi rend szentsége. Mindkettőben ugyanolyan erővel tud hatni a szentségi kegyelem mindennap, mint a házasságkötés vagy a papszentelés napján. Sok hamu, az élet nehézségei rakódnak rá, de alatta ott parázslik a tűz, amely csak arra vár, hogy a Lélek hatására újra lángra kapjon.

Mindannyian tudjátok, hogy szüntelen boldog házasság nincs, de

szüntelenül kereshetjük a másik boldogságát.

Az apró dolgokból – a figyelmességből, szeretetből, jóságból, ezekből a csekélységekből – tevődik össze a tökéletesség, és a tökéletesség nem csekélység. Ahogyan ti szeretitek egymást, Isten odateszi magát harmadiknak, és megjelenítitek a Szentháromság tökéletes közösségét – hangsúlyozta a főpásztor.

*

A házasság hete debrecen-nyíregyházi egyházmegyei programjai lezárásaként február 11-én, vasárnap 15 órakor közös imádságra hívják a házaspárokat és a házasságra készülőket Nyíregyházán (Sóstón), a házaspárok útján. 18 órakor a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban Palánki Ferenc megyéspüspök megáldja a 2024-ben jubiláló házaspárokat.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria