Tagle bíboros felszólalt Duterte elnök gyilkosságra buzdító rendeletei ellen

Kitekintő – 2017. augusztus 24., csütörtök | 17:03

Három nap alatt, augusztus 15. és 17. között a Fülöp-szigeteki rendőrség harminckét feltételezett drogdílert ölt meg Bulacanban, negyvenkilencet Manilában. Összesen nyolcvanegy embert gyilkoltak meg. Luis Antonio Tagle bíboros, manilai érsek párbeszédre hívja a kormányt.


„A drog problémáját nem lehet politikai és büntetőjogi kérdéssé szűkíteni. Humanitárius kérdés, amely mindannyiunkat érint… Emlékezzünk Isten szavaira, amelyeket Káinhoz intézett, amikor megölte testvérét, Ábelt: »Testvéred vérének szava hozzám kiált a földről« (Ter 4,10).

Tagle bíboros arra kéri a katolikusokat, hogy gondolkodjanak el ezen a kérdésen, imádkozzanak és cselekedjenek, hiszen egyre kegyetlenebbé válik a Fülöp-szigeteki kormány háborúja, amelyet a drogok terjesztői és fogyasztói ellen folytat.

Augusztus 20-án felolvasták az érsek körlevelét a templomokban. Ebben kijelenti: „Az illegális drogok valós, romboló veszélyt jelentenek. Úgy kell szembenézni ezzel a jelenséggel, hogy együtt, egy népként cselekszünk. Sajnos ez a jelenség megosztott minket. Mivel összetett problémáról van szó, egy ember, csoport vagy intézmény sem jelentheti ki, hogy az övé az egyetlen helyes megoldás. Szükségünk van egymásra. Nem jó, ha nem veszünk tudomást egymásról. Arra hívjuk a családokat, a kormányszintű intézményeket, a városok vezetését, a népi szerveződéseket, az iskolákat, a hitbeli közösségeket, az orvosokat, a rendőrséget és a fegyveres erőket, hogy úgy foglalkozzanak a kábítószerfüggőkkel, hogy összegyűlnek, meghallgatják egymást, és kidolgoznak egy közös utat. A drog problémáját nem lehet politikai és büntetőjogi kérdéssé szűkíteni. Humanitárius kérdés, amely mindannyiunkat érint. A manilai érsekség kész helyet adni ennek a párbeszédnek, amelyben részt vesznek a társadalom különböző rétegei.”

Levelében felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán statisztikákról, hanem emberéletekről van szó. A családoknak, amelyeket tönkretett a kábítószer, beszélniük kell a történetükről. Azoknak a családoknak, ahol egy családtagot meggyilkoltak a kábítószer-ellenes háborúban, főként ha ártatlanul, jogukban áll beszélniük arról, mi történt velük. Gyógyult kábítószerfüggőknek is el kell mesélniük a történetüket. Engedjék, hogy beszéljenek ezekről a történetekről, hogy megmutassák emberi arcukat! – kérte a bíboros.

Azoknak a lelkiismeretéhez szólt, akik termelik és árulják az illegális drogokat: vessenek véget ennek a tevékenységnek! Azoknak a lelkiismeretéhez is szólt, akik megölik még a magatehetetlen embereket is; különösen azokhoz, akik meg sem mutatják az arcukat: ne pazarolják az emberi életet! Kérte a szenvedőket és azokat, akiknek rossz a lelkiismeretük, hogy keressék fel lelkipásztoraikat, és mondják el a történetüket, amelyeket dokumentálnak. Kérte az egyházközségeket, hogy augusztus 21. és 29. között minden szentmisén imádkozzanak azokért, akik a kábítószer ellen vívott háborúban haltak meg, a családtagjaikért, a gyógyultakért és a gyilkosok megtéréséért.

Luis Antonio Tagle bíboros arra kér mindenkit, hogy mentse meg a fiatalokat, a szegényeket, a munkanélkülieket, akik a leginkább ki vannak téve a kábítószer csábításának. „A szolidaritás szavai az együttérzés könnyei és cselekedetei nélkül túl olcsó szavak” – jelentette ki. Kéri a papokat és minden katolikust, hogy újult erővel munkálkodjanak a kábítószerfüggők gyógyulásáért, társadalomba való beilleszkedéséért.

Miután tavaly júliusban Duterte elnök megnyerte a választásokat, háborút indított a drogok ellen, azt ígérve, hogy bűnözők ezreit öleti meg. Egyedül a Katolikus Egyház emelte fel a hangját az igazságszolgáltatás intézményei kizárásával történt gyilkosságok miatt. Az elnök ezért keményen támadja a püspököket és a papokat.

Duterte elnöksége eddigi tizennégy hónapja alatt mintegy nyolcezer feltételezett fogyasztót és terjesztőt öltek meg a biztonsági erők. A rendőrség megerősítette, hogy több mint háromezer-ötszáz embert meggyilkoltak, önvédelemre hivatkozva. Több mint kétezer embert kábítószerrel kapcsolatos bűntény miatt öltek meg; ezer megmagyarázatlan eset szerepel a rendőrség nyilvántartásában.

Az elmúlt hetekben megnövekedett a gyilkosságok száma. Az elnök gratulált a gyilkosságokat elkövető tiszteknek, és arra buzdította őket, hogy még több embert öljenek meg. Ezt követően újabb negyvennégy ember vesztette életét különböző városokban, köztük egy 17 éves fiú, akit augusztus 17-én öltek meg, és akinek halála kiváltotta az egész társadalom tiltakozását.

Forrás és fotó: Asianews.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria