Tandem címmel nyílt kiállítás a nagyváradi püspöki palotában

Kultúra – 2024. szeptember 9., hétfő | 10:36

Jankó-Szép Noémi keramikus és Márton Katalin képzőművész közös kiállítása nyílt meg szeptember 3-án a nagyváradi püspöki palota második emeleti kiállítótermeiben. A Tandem című tárlat október végéig látogatható. A megnyitón Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mondott beszédet.

A Jakobovits Miklós-díjjal kitüntetett képzőművészek legutóbb tíz éve jelentkeztek közös tárlattal. „A Tandem megáll, összegez” – fogalmazott a két művész, akik az eltelt tíz év alkotói periódusát vették górcső alá; ebből kap ízelítőt az érdeklődő publikum a kiállításba válogatott 30-30 papírkollázs és merített papír, illetve kerámiakép segítségével.

A tárlatot Jakobovits Márta keramikusművész, a kiállítás kurátora nyitotta meg.

A megjelenteket Lakatos Attila, a Nagyváradi Egyházművészeti Gyűjtemény vezetője köszöntötte a püspöki palota második emeletén.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök beszédében úgy fogalmazott: a nagybányai szépművészet évszázadát követően ezúttal egy rendkívüli életigenléssel, energiával teli kiállítás nyílik, mely hozzájárul ahhoz, hogy ne csak ápoljuk elődeink örökségét, hanem gazdagítsuk is azt valami igazán értékessel.

„Legyen ez a tárlat sok öröm forrása, hogy végignézve és -elmélkedve felfedezzünk magunkban valamit újat, valami szépet, valami jót” – mondta a főpásztor.

Jakobovits Márta, a kiállítás kurátora elmondta, hogy gyerekkorától ismeri a két alkotót; Jankó-Szép Noémi keramikus és Márton Katalin képzőművész munkásságát pedig folyamatosan figyelemmel is követi. Kiemelte, hogy a kerámiaképeken, merített papír és papír alapú kollázsokon jól nyomon követhető személyiségfejlődésük, de az anyag iránt érzett alázatuk és tiszteletük is.

A 30-30 alkotást felvonultató kiállításon Jankó-Szép Noémi és Márton Katalin köszönetüket fejezték ki a püspökség munkatársainak, Lakatos Attilának és Balla Tündének, valamint Böcskei László püspöknek, hogy a püspöki palota négy kiállítóterme befogadta a munkákat, illetve a nagyváradi művészet líceum oktatóinak, tanárkollégáknak, diákoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy közös munkával nívós tárlatot hozhassanak létre.

A képre kattintva fotógaléria nyílik

Az eseményt Georgiana Mircescu és Ariadna Mircescu, a művészeti líceum tanárainak, fuvolaművészeinek előadása tette hangulatossá.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus EgyházmegyeRomkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria