Tanévnyitót tartottak a PPKE esztergomi képzési helyén

Hazai – 2023. szeptember 12., kedd | 18:45

Hosszú idő után újra nagy létszámmal kezdheti meg a tanévet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) Esztergomban, a Iohanneum épületében. Az esztergomi tanévnyitót szeptember 9-én, szombaton tartották.

Esztergomban elsősorban a tanító- és óvónőképzésben, valamint a pszichológiában elmélyülni kívánó hallgatók oktatása történik.

Kuminetz Géza rektor köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a nevelésben és személyiségfejlesztésben mindig törekedni kell az egyszerűségre, ennek megtalálására és fenntartására. Hangsúlyozta, hogy az emberi szív megismerése nagy titok, melynek felderítésében a ma nagyon népszerű pszichológia és a pedagógia is fontos szerepet játszik. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ehhez mindig nagy tapintattal és tisztelettel szabad csak közeledni, szem előtt tartva, hogy a vallást és a világnézetet nem lehet és nem is szabad egymástól elválasztani.

Birher Nándor dékán beszédében kiemelte, hogy a város és az egyetem életében különösen fontos, hogy az esztergomi felsőoktatás ismét visszatérhet gyökereihez, és ismét megtelik fiatalokkal a város. Bízik benne, hogy az új képzésekkel sikerül megteremteni a hosszú távú növekedést.

A képzési helyszínen kiemelten fontos az emberekkel, gyermekekkel való foglalkozás, amihez különösen kapcsolódik Ferenc pápa áprilisban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen elhangzott gondolata: „Így értelmezve a kultúra valóban a humanitás megőrzését jelenti. Elmélyül a szemlélődésben, és olyan embereket formál, akik nincsenek kiszolgáltatva a pillanatnyi divatnak, hanem szilárdan meggyökereznek a dolgok valóságában.”

A dékán Ferenc pápától azt a gondolatot is felidézte, hogy „Az élet titka csak azok előtt tárul fel, akik tudják, hogyan kell a kis dolgokat megragadni”.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria