Tanévzáró és diplomaosztó ünnepséget tartottak a nyíregyházi görögkatolikus hittudományi főiskolán

Hazai – 2024. június 27., csütörtök | 10:26

Június 23-án, vasárnap vecsernyével kezdődött az ünneplés a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban, amelyen a három görögkatolikus főpásztor, illetve a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hallgatói, oktatói és a munkatársai mellett családtagok és meghívott vendégek is részt vettek.

A szertartást Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök együtt végezte.

Az ünnepélyes szertartáson Szocska Ábel püspök mondott tanítást.

Prédikációját a főpásztor egy anekdotával kezdte, amelyben egy bölcs tanító fát ültetett tanítványaival az öreg fa árnyékában. Tette ezt azért, hogy amikorra a fa befejezi majd életét, akkorra a fiatal már megerősödjön.

„Az életnek csak akkor van értelme, ha valami elmúlik, és azt követően valami új el is kezdődik!” – hangsúlyozta Szocska Ábel.

Keresztelő Szent János születése ünnepének előestéjén az ő személyét, működését és egész keresztény életünket ennek az igazságnak a függvényében vizsgálta tanításában a nyíregyházi megyéspüspök.

Az ó tanításának is csak akkor van értelme, ha az újban teljesedik ki – fogalmazott.  Keresztény életünknek is csak akkor van értelme, ha valami új, valami folytatás következik.

„Adja Isten, hogy a mai visszatekintés egyben előretekintés is legyen, s emlékeztessen bennünket, hogy

mindannak, amit elértünk, s ami adott esetben lezárul, akkor van értelme, ha azt valami új, valami folytatás követi!”

– zárta gondolatait a nyíregyházi főpásztor.

A tanévzáró és diplomaosztó ünnepség a szertartás után a főiskola Szent Atanáz termében folytatódott.

Az elnökség a főiskola rektori tanácsának tagjai (Odrobina László megbízott rektor; Dobos András rektorhelyettes; Seszták István atya, a főiskola fenntartói megbízottja és Horváth Tamás atya), a Görögkatolikus Metropólia főpásztorai (Kocsis Fülöp metropolita, a főiskola nagykancellárja; Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök), valamint a Pápai Keleti Intézet részéről a főiskolával való kapcsolattartás delegátusaként Rafał Zarzeczny SJ voltak.

A rendezvényen jelen volt Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora és Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese is.

Odrobina László rektor ünnepi köszöntőjében elmondta: a főiskola képzési kínálatában a hagyományos szakokon kívül ebben a tanévben három új mesterszakon kezdhették meg a hallgatók tanulmányaikat; két további szakot készítenek elő. E szakokkal, az új szakirányú továbbképzésekkel, valamint egy újonnan felállított vizsgaközponttal a görögkatolikus egyházmegyék fenntartásában működő intézmények igényeit igyekszik kielégíteni a főiskola.

Az elmúlt tanévben az új szakok indulásával a jelentkezők száma és a hallgatói létszám jelentősen megnövekedett, amit nemcsak infrastrukturálisan, hanem tudományos téren is szükséges kiszolgálni.

A főiskola frissen megújított aggregációját követően jelenleg az akkreditáció előkészítése zajlik. E tanévben is több konferenciát és tudományos programot szervezett a főiskola; három munkatársa – Földvári Katalin, Nyirán János és Orosz István – a közelmúltban doktori fokozatot szerzett.

Odrobina László megköszönte a nyugdíjba vonuló Schmerz István tanár munkáját, és megemlékezett az évben távozó és a közeljövőben érkező új kollégákról is.

Az aggregáció folyamatáról és sikeres lezárulásáról a főiskola római anyaintézményét, a Pápai Gregoriana Egyetemhez tartozó Pápai Keleti Intézetet képviselő Rafał Zarzeczny SJ beszélt részletesebben, aki az ezt igazoló díszoklevelet is átadta Kocsis Fülöp metropolitának.

A görögkatolikus hittudományi főiskola jövőjének szempontjából fontos tény, hogy az aggregáció folyamata pozitív eredménnyel zárult, s legalább ilyen fontos a jövőt tekintve a magyarországi felsőoktatási intézményekkel való együttműködés is. Erről az együttműködésről Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora beszélt.

A két intézmény szeptembertől közös szakirányú pedagógus-továbbképzést indít, organikus pedagógia címmel. E képzésen nemcsak pedagógiai ismeretek és eszközök, hanem az érzelmi intelligenciát fejlesztő, az emberi élet teljességét átfogó tudás szerezhető – emelte ki a képzés jelentőségét a rektor.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a 2023/24-es tanév nyári záróvizsga-időszakában 22-en fejezték be sikeresen tanulmányait és szereztek diplomát. Közülük öten a római Pápai Keleti Intézet képviselőjétől vehetik át a teológiai licenciátusi, illetve baccalaureatusi diplomát. 15-en szereztek okleveles hittanár-nevelőtanár mestervégzettséget, egy hallgató kántor, egy pedig katekéta szakon fejezte be tanulmányait.

A tanévzáró ünnepségen adták át a jubileumi diplomákat is. Az 1958/59-es tanévben végzettek vas-, az 1973/74-es tanévben végzettek aranydiplomát vehettek át főpásztoraiktól: Füzesdi Mihály atya (Miskolci Egyházmegye) és Orosz Lajos atya (Hajdúdorogi Főegyházmegye) vasdiplomát, Jaczkó Sándor atya (Nyíregyházi Egyházmegye) és Kerékgyártó András atya (Nyíregyházi Egyházmegye) aranydiplomát vehetett át.

A jubiláló diplomások nevében Kerékgyártó András osztotta meg gondolait a jelenlévőkkel. Személyes hangvételű beszédének elején Sík Sándor Acélember című versét idézte: „Nem tudjuk honnan, nem tudjuk kinek, / De rajtunk megyen át az Üzenet. // Az ismeretlen Igét hordja vállunk. / Bennünket ideállítottak. Állunk.”

A főiskola szenátusa a Szent Atanáz-díjat idén Pregitzer Fruzsina színművésznek ítélte oda, aki az intézményben 2011 óta a beszédművelés tantárgy oktatója. A művésznő pályáját, széles körű szakmai tevékenységét Dobos András atya méltatta.

Az intézmény minden évben díjazza az év papi és civil katekétáját. A civil hitoktatók közül Prekup Erzsébet, a Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatója, a papi hitoktatói elismerést Verdes Miklós atya vehette át.

Már hagyomány, hogy a főiskola a tanév végén könyvjutalomban részesíti a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat; az elismerés tanulmányi, szakmai munkáért és a főiskola közösségi életében vállalt tevékenységért adható. Könyvjutalomat vehetett át Jertyity Róbert, Jordán Ambrus, Kissné Szegedi Krisztina, Makai Viktória, Stekler Ágnes, Szakállas Csaba és Zsohár Zsófia.

A díjak és jutalmak kiosztása után Odrobina László rektor hivatalosan is lezárta a tanévet.

A Szent Atanáz kórus énekével zárult az ünnepség, mely után az oktatók, a díjazottak és a frissen diplomázott hallgatók közös ünnepi koccintással köszöntek el egymástól.

Szöveg: Vándor Ilka

Forrás: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria