Tanulni sosem késő! – Újra itt a Szenior Akadémia az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Hazai – 2024. szeptember 7., szombat | 12:01

Ingyenes, tanúsítványt adó, idősebb korosztályt megszólító kurzusokat indít 2024 őszén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE). A Szenior Akadémiára szeptember 12-ig lehet jelentkezni személyesen vagy online formában.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem jövőképében deklarálta, hogy az intézményt azzal a céllal alapították, hogy „székvárosunk és nemzetünk szellemi és lelki gazdagodását szolgálja” és „hozzájáruljon az általános műveltség emeléséhez”. E gondolat jegyében kezdeményezte az egyetem nagykancellára, Ternyák Csaba egri érsek egy olyan kurzussorozat elindítását, amely révén hatékonyan lehet megszólítani és hasznos tudással felruházni a szépkorúakat, ezzel is segítve az élethosszig tartó tanulást, az elmagányosodás megakadályozását és az aktív időskort.

Az akadémia lehetséges témaköreinek kiválasztásánál fontos szempont volt a gyakorlatias megközelítés, így a preferált területek között szerepel a számítógép-használat, a borkultúra, a gasztronómiai ismeretek, a generációk közötti kommunikáció, a teremtésvédelem, a sport és az egészségmegőrzés, továbbá katolikus egyetemként minden félévben egyháztörténelemmel, egyházzenével, hitélettel kapcsolatos kurzust is meghirdetnek. A fenti kosárból választva félévente három-négy programot hirdetnek meg.

Az ingyenes, felnőttképzési tanúsítványt adó kurzusokat heti rendszereséggel tartják a félév során, legalább 10 alkalmas előadás-/foglalkozássorozat formájában.

A tanulást és ezzel szellemi frissességet kínáló programokon az egyetem oktatói, kutatói és vendégelőadói közérthető módon adják át az ismereteket az elsődlegesen megszólított szépkorúaknak, de életkori megkötés nélkül, bárkit szívesen várnak a rendezvénysorozatra.

A férőhelyek korlátozott számából adódóan a jelentkezés sorrendjében töltik fel a meghirdetett helyeket. Az érvényes jelentkezéshez kérik, hogy az iskolai végzettséget tanúsító okirat (bizonyítvány, oklevél) másolatát is nyújtsák be.

A 2024/25-ös tanév őszi félévében három kurzus közül lehet választani: Hazai egyházak, egyházi felekezetek és mozgalmak címmel Dolhai Lajos tart előadást; Szőlőskerttől a kóstolópohárig címmel Barócsi Zoltán ismerteti meg az érdeklődőket a borkultúra alapjaival; Eszterházy nyomában – művészet és tudomány Egerben a XVIII. században címmel Pintér Márta várja a hallgatókat.

A pontos időpontokról és a létszámkorlátokról, valamint a jelentkezés módjáról ITT tájékozódhatnak.

Forrás és illusztráció: EKKE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria