Tartsátok életben a reményt! – A pápa az Arab Régiók Latin Püspöki Konferenciájának tagjait fogadta

Ferenc pápa – 2024. augusztus 31., szombat | 17:41

Ferenc pápa augusztus 28-án, szerdán fogadta az Arab Régiók Latin Püspöki Konferenciájának (CELRA) tagjait, akik Rómában tartják plenáris ülésüket. A Szentatya arra kérte őket, hogy „tartsák életben a reményt” a Közel-Keleten a feszültség fokozódása közepette, és folytassák a békére és a kiengesztelődésre irányuló küldetésüket.

A pápa az arab országok főpásztoraihoz fordulva arra figyelmeztetett, hogy

a konfliktus ahelyett, hogy igazságos megoldást találnának rá, krónikussá válik, és azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az egész régióra kiterjed és lángra lobbantja”.

A helyzet – jegyezte meg a Szentatya – sokak halálához, hatalmas pusztításhoz és nagy szenvedéshez vezetett, gyűlöletet és haragot ébresztve, amelyek jövőbeni tragédiákhoz vezethetnek.

A pápa kiemelte a remény megőrzésének és a szolidaritás ápolásának fontosságát. Lelki közelségéről biztosította a püspököket és az általuk képviselt egyházakat, biztatva őket, hogy tartsanak ki a hitben, és segítsék elő a párbeszédet és a békét. „Adjon az Úr mindig erőt ahhoz, hogy tanúságot tegyetek a belé vetett hitről, a mindenkivel folytatott tiszteletteljes és őszinte párbeszéd révén is” – buzdított.

Azt kérte a püspököktől legyenek a remény jelei a kétségbeesés közepette.

Tartsátok életben a reményt! Legyetek mindenki számára a remény jelei, a béke, a testvériség és a tisztelet szavait és gesztusait tápláló jelenlét.”

A pápa megköszönte az arab országok főpásztorainak, hogy a „remény lángjai ott, ahol az kihunyni látszik”, és arra biztatta őket, hogy továbbra is dolgozzanak a megbékélésen és jóakarattal küzdjék le a mélyen gyökerező megosztottságot.

Végezetül kiemelte a jelenlévők lelkipásztori munkájának fontosságát, különös tekintettel az állami iskolák diákjainak megfelelő keresztény oktatásában, kiváltképpen azokon a területeken, ahol a keresztények kisebbségben élnek. Felhívta a figyelmet ennek mélyreható értékére, hiszen ez segíti a híveket a hit elmélyítésében, és képessé teszi őket a keresztény remény táplálására.

Ferenc pápa azzal zárta beszédét, hogy megköszönte a püspökök látogatását, Szűz Mária oltalmát és vigasztalását kérve a számukra: „Teljes szívemből megáldalak benneteket. Imádkozzunk egymásért!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria