Te Deummal és díjátadóval zárták a tanévet az egyházmegyei fenntartású oktatási intézmények Győrben

Hazai – 2023. július 5., szerda | 12:05

A Győri Egyházmegye oktatási intézményeinek tanév végi hálaadó szentmiséjét június 30-án tartották a győri Apor Vilmos Iskolaközpontban, Veres András megyéspüspök főcelebrálásával. Az ünnepi eseményen átadták a pedagógusok munkájának elismerésére alapított Szent Gellért-díjakat.

Veres András megyéspüspök a tanítókhoz, nevelőkhöz szóló szentbeszédében Jézus messisási küldetésének azon csodájáról elmélkedett, amikor Jézus meggyógyítja a hozzá lépő leprást betegségéből (vö. Mt 8,2). Rávilágított, hogy Jézus messiási-gyógyító küldetésének a pedagógusok tevékeny részesei lehetnek, ugyanis a tanár feladata is, hogy a gyermekek testi és főként lelki fejlődését szolgálják, és ezt egy egyházi iskolában nem téveszthetik szem elől.

A szentmisét követően az intézményvezetők ajánlása és szavazata alapján a főpásztor átadta a Szent Gellért-díjakat, amelyben három kiváló pedagógus részesült az idei esztendőben is.

Kovács Márta az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont tanítója a kezdetektől fogva. Elhivatott pedagógus, kiváló szakmai felkészültséggel. Igényesen és színvonalasan oktatja tanítványait, következetes nevelőmunkával formálja a rábízottakat. Folyamatos önképzéssel gyarapítja tudását, több mint egy évtizede nyelv- és beszédfejlesztő tevékenységet is ellát a 3–4. évfolyamos gyermekek körében. Tanulási és részképesség-zavarokkal küzdő diákoknak fejlesztő foglalkozásokat tart, készséggel karolja fel a gyengébb képességű diákokat. Több évtizedes oktatásban végzett kiváló munkájáért a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát vehette át.

Stippingerné Frits Gabriella, a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde matematika–fizika szakos gimnáziumi tanára a Szent Gellért-díj ezüst fokozatában részesült. 1996-ban került a Szent Orsolya-iskolába. Az évek során az intézmény meghatározó pedagógusává vált, akinek tanítványai szép sikereket értek el a különböző szaktárgyi versenyeken, megmérettetéseken. Elkötelezett, hívő ember, aki mind pedagógusi, mind magánéletében is egyaránt hiteles személy.

Titz Ildikó a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanárnője zenei szolgálatáért, kiemelkedő pedagógusi tevékenységéért részesült a díj ezüst fokozatában. Szaktanári munkáját az alaposság, az igényesség, a precizitás jellemzi. Szívesen foglalkozik a zenét kedvelő gyermekekkel, vezeti az iskola énekkarát, mely színvonalas zenei munkájának köszönhetően emeli az egyházi és világi ünnepek, műsorok, ballagások fényét. Tehetséges diákjaival évek óta részt vesz a megyei és egyházmegyei versenyeken. Közösségformáló tevékenysége példaértékű.

A Szent Gellért-díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére. A díjat elkötelezett hitvalló életet élő, következetes, kitartó, színvonalas munkát végző személyek kaphatják, akik munkájukkal kivívták a tanulók, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Némethné Tóth Katalin, Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria