Te Deumon vettek részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói

Hazai – 2023. június 20., kedd | 11:13

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye világi hitoktatói június 16-án, Jézus Szent Szíve ünnepén Te Deummal zárták le a 2022/23-as tanévet. A szentmise előtt megemlékeztek az egyházmegye alapításának 30. évfordulójáról, és birtokba vehették a Kateketikai Továbbképzési Központot. A püspökséggel szemben lévő, felújított cívisházban kialakított létesítményt Palánki Ferenc püspök áldotta meg.

Tóth László egyházmegyei hitoktatási referens köszönetet mondott a főpásztornak a „gyönyörű ajándékért”, majd felidézte a gyorsan pergő tanév „zajos, hajtós, munkás, szolgáló” mindennapjait, s benne a legjelesebb eseményeket: Ferenc pápa látogatását, valamnt a katekézis új direktóriumának megjelenését, melynek meghatározása szerint a katekézis végső célja, a katekéták legfőbb feladata a Jézus Krisztussal való közösség formálása.

„Ha Jézus lángoló szent szívére tekintünk, meglátjuk az Atya szeretetét és irgalmát” – emelte ki Tóth László atya. Megköszönte a hitoktatóknak, hogy lelkesen és hitelesen közvetítették ezt, hogy éltek a lelkigyakorlatok, képzések lehetőségével, bekapcsolódtak az egyházmegyei programokba, helyi programokat valósítottak meg, jó munkakapcsolatot tartottak fenn a plébánosokkal. A Hitoktatási Bizottság áldozatos, szeretetteljes munkájának méltatása után mindenkinek feltöltődést és erőgyűjtést kívánt a nyári szünetre.

Ezt követően Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Bosák Nándor nyugalmazott megyéspüspök részvételével kerekasztal-beszélgetés részesei lehettek, melynek moderátora Tóth László atya volt. Elsőként meghatározó gyermekkori élményeiről kérdezte a püspököket.

Bosák Nándor elmondta: olyan családban nőtt fel, ahol mindenki tudta a dolgát; a közös ima, a templomlátogatás természetes volt, amibe ő is belenőtt.

Palánki Ferenc felidézte az egyik nagyapjától gyakran hallott, a helytelenkedő unokáit intő figyelmeztetését: „Fiam, ez nem való!” Ez kifejezte, hogy a dolognak nincs köze a valósághoz, és mivel a valóság Krisztus, így tehát Krisztushoz. Feledhetetlen útravalóként szolgált a főpásztor számára másik nagyapja tanúságtétele, melyet súlyos beteg feleségének etetése közben mondott : „Az igenben ez is benne volt.”

A püspökök a jubiláló egyházmegye egy-egy eseményéhez, különösen a harangodi gyermeknapokhoz fűződő élményeikről is beszéltek.

Palánki Ferenc elmondta: mindig örömmel megy gyerekek közé; maga is szeretne gyerek lenni: „Isten bizalommal, derűvel teli gyermeke.” A gyermek nyitott könyv; „amit mi megértettünk Istenről, az túlcsordul, és eljut a gyerekhez” – fogalmazott a főpásztor.

Bosák Nándor püspök egy közelebbi emlékét idézte fel, amely azt példázza, hogy a hitoktatóknak családias közelséget, melegséget kell sugározniuk a gyermekek felé, annak örömét és békéjét, hogy hitünk derűre késztet minket. A püspök egyetlen, bátorító mosolya elég volt ahhoz, hogy egy a szentmisén szemmel láthatóan szorongó kicsi lány visszamosolyogjon, és a továbbiakban otthonosan érezze magát.

Tóth László azon kérdésére, hogy milyen hatással van tevékenységükre a mai erősen változó világ, Palánki Ferenc kiemelte: mindig „mai világ” van, a jelenből kell a legjobbat kihozni, amire tudunk hatni, ha harmónia és szeretet van bennünk. „Azért vagy ott, mert Isten rád bízott valamit, te tudsz ott tenni valamit, téged akar küldeni, ezt kell erősíteni magadban” – fogalmazott. 

Bosák Nándor tapasztalata szerint ki kell alakítanunk egyfajta lelki függetlenséget; nem szükséges azzal kiállnunk, hogy mi majd megoldjuk a dolgokat, hanem az adott helyzetben hitünk, meggyőződésünk szerint kell cselekednünk. Ha ebből a tartásból valamit megéreznek tanítványaink, hasznos dolgot adtunk át.

A kerekasztal-beszélgetés után az egyházmegye megalapításának 30. évfordulójára meghirdetett tematikus tablópályázat eredményhirdetése és a jutalmak átadása következett. Kilenc pályamunka érkezett be, amelyek nyolc plébánia sokrétű tevékenységét mutatták be; ezeket a jelenlévők a szünetekben megtekinthették.

Végül Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszönetet mondott a hitoktatóknak egész éves helytállásukért. Majd a hitoktatási team, különösen is Tóthné Bakai Berta hitoktatási koordinátor és Tóth László hitoktatási referens kiváló munkáját méltatta. Köszöntötték a Pro Communitate Christianae díj ez évi kitüntetetteit is, akik a máriapócsi egyházmegyei búcsú alkalmával vehetik át az elismerést.

Palánki Ferenc a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a Bosák Nándor pappá szentelésének 60., püspökké szentelésének 30. évfordulója alkalmából megjelent, Kenyérosztó antológia című kötetet, mely a nyugalmazott megyéspüspök írásait, beszédeit, a vele készült interjúkat tartalmazza; továbbá az egyházmegye születéséenk 30. évfordulójára készült, Isten szavának erejében és világosságában című Örömhír-különszámot, amely az egyházmegyében szolgáló papok szentbeszédeit tartalmazza.

A hálaadó szentmisét a Szent Anna-székesegyházban ünnepelték. A szentmise főcelebránsa Palánki Ferenc volt.

Homíliájában a főpásztor egyszerre szólt a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium jelen lévő diákjaihoz – kérdésekkel is megszólítva őket – és a hitoktatókhoz.

A főünnepre rendelt evangélium felszólításából kiindulva – „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek, én felüdítlek titeket!” – arra figyelmeztetett Palánki Ferenc megyéspüspök, hogy az üdülés nem jelentheti a búcsút mondást az imának, szentmisének. Mindig Jézushoz kell mennünk – hangsúlyozta a szónok.

„Megismertük és hittünk a szeretetben, amellyel Isten van irántunk” – olvassuk Szent János I. levelében. Ha azonban a megtapasztalt rossz és bűn miatt arra a tévútra jutnánk, hogy kétségbe vonjuk szeretetét, fordítsuk meg a mondat két részét, először higgyünk a szelíd és alázatos szívű Jézusnak, aki megmutatta Isten szeretetét, és legyőzte a gonoszt, megtörve a bűn hatalmát. „Menjünk oda hozzá. Ő legyen üdülésünk”, hiszen mindazoknak, akik megismerték ezt a szeretetet, hivatásuk is lett, hogy életre váltsák azt, példája szerint odahajolva jókhoz és rosszakhoz, közeliekhez és távoliakhoz. „Ezzel a szándékkal induljunk majd az új tanévbe” – buzdította a jelenlévőket a főpásztor.

A szentmisén zenei szolgálattal közreműködött a debreceni Szent Anna-főplébánia ifjúsági zenekara.

A Déry Múzeumban kiállított Munkácsy-trilógia megtekintésével zárult a program.

Az eseményről Megyesi Mária hitoktató írt bővebb beszámolót, melyet ITT olvashatnak.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kardos György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria