Tehetségútlevél a felsőoktatásba – Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem pályázati felhívása

Hazai – 2024. szeptember 27., péntek | 16:05

Az EKKE Tudományos Diákkörei idén ősszel ismét meghirdetik Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból (TDK) – Tehetségútlevél a felsőoktatásba elnevezésű pályázatukat 9–13. évfolyamon tanuló középiskolás diákok részére. Társadalom- és természettudományi, valamint művészeti területekről egyaránt várnak pályaműveket. A részvételi szándékot december 4-ig kell jelezni.

A pályázati kiírással az egyetem hidat szeretne képezni a középiskolákban és a felsőoktatásban zajló tehetséggondozás között, azzal a céllal, hogy a középiskolás diákok minél hamarabb betekintést nyerhessenek a felsőoktatásban folyó TDK (tudományos diákköri)-tevékenységekbe, s így későbbi választásuk és felsőoktatási tanulmányaik megkezdése során tudatosan keressék azokat a műhelyeket, melyek segíteni tudják őket tehetségük kibontakoztatásában.

Ennek a tudatosságnak a kialakítását és annak első lépését támogatja az egyetem által kiírt pályázat, mely 2024-től többletpontokhoz is juttatja a felvételizőt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre (EKKE) történő felsőoktatási felvételi során.

A pályázat többtípusú megmérettetésre ad lehetőséget. Pályázni lehet tudományos témájú esszével, rövidfilmmel, természettudományos kísérleti filmekkel, tematikus fotóanyaggal, önálló képzőművészeti alkotással (például versekkel, festményekkel, grafikákkal), illetve egyéni vagy csoportos élőzenei produkcióval. Amennyiben a pályázó helyezést ér el, a január 10-i határidőre benyújtott pályaművek jelennek meg a „Tehetségfüzetben”, így ezeknek a végleges formai és tartalmi követelményeknek meg kell felelniük.

A pályázat menete:

Az egyetem kéri, hogy a diákok részvételi szándékukat EZEN A WEBOLDALON történő regisztrációval jelezzék december 4-ig. A regisztráció során megadott „pályamű munkacíme” a pályamű feltöltéséig módosítható, pontosítható. Azoknak a diákoknak a pályázatát fogadják el, akik 2025. január 10-ig webfelületükre feltöltik a tartalmi és formai elvárásoknak megfelelő pályaművüket korábbi regisztrációjuk alá, a „Szakmai anyag” mezőhöz.

A pályamunkák értékelése után, várhatóan 2025. január 20-tól lehet megtekinteni a fent említett webfelületen, hogy a beérkezett és elbírált pályaművek közül melyek kerülnek be a következő fordulóba. (Három lehetséges opció: előadás / poszter / elutasítás.)

A pályaművek íróinak, a művészeti alkotások készítőinek, előadóinak 2025. február 4-én közösségi TDK-rendezvény keretében lesz lehetőségük prezentáció vagy művészeti előadás formájában bemutatni munkájukat.

A segítő középiskolai pedagógusok és a felsőoktatási TDK-mozgalomban dolgozó oktatók is találkoznak egymással ezen a rendezvényen, s megosztják egymással tapasztalataikat. Közben az előadásra felkért diákok, valamint az EKKE Roma Szakkollégiumban és az egyetemi TDK-mozgalomban tevékenykedő hallgatók is találkoznak egymással, motiválják egymást, s megismerkednek a tehetséggondozás középiskolai és felsőoktatási sajátosságaival. A pályamunkát, művészeti alkotást bemutató diákok között szekciónként helyezéseket állapítanak meg.

További információk és a pályázathoz kapcsolódó dokumentumok IDE KATTINTVA elérhetők.

Bármilyen észrevétel vagy kérdés esetén a tehetsegutlevel@uni-eszterhazy.hu e-mail-címen lehet érdeklődni.

Forrás és fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria