Templom épül Boldog Brenner János vértanúságának helyén

Nézőpont – 2022. december 23., péntek | 11:30

December 10-én, Boldog Brenner János ünnepén a zsidai emlékkeresztnél Székely János megyéspüspök bejelentette: a Szombathelyi Egyházmegye megvásárolta azt a telket, amelyen egykor megtalálták Brenner János atya holttestét, s ahol a tervek szerint a tiszteletére templomot építenek. Az egyházmegye sajtóosztálya erről kérdezte a főpásztort.

Székely János megyéspüspök az interjúban elmondta: „Egyházmegyénk legnagyobb, legfontosabb kincsei közé tartoznak a szentjeink: Szent Kvirin és Szent Rutilus vértanúk, Szent Márton püspök, Szent Leonianus apát, Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa (és az ő szentéletű felesége, Coreth Mária, akinek boldoggáavatási eljárása 2023. márc. 19-én indul), Isten szolgája Mindszenty József bíboros, valamint Boldog Brenner János vértanú.

Hatalmas öröm volt mindannyiunk számára 2018. május 1-jén Brenner János boldoggá avatása Szombathelyen. Már ekkor felmerült a gondolat, hogy Boldog Brenner János vértanúságának helyén templomot építsünk, amelyet az ő tiszteletére szentelünk majd fel. A következő évben elkészültek a vértanúság útjának stációi Rábakethely és Zsida között. Ezután elkezdtük megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy a vértanúság útját bejárhatóvá tegyük egészen addig a helyig, ahol Boldog Brenner János meghalt, Zsida község egyik házának közvetlen közelében.

Így született meg – sok megbeszélés és helyszíni bejárás, valamint a Szentgotthárd önkormányzatával folytatott egyeztetések után – az a döntés, hogy ha lehetséges, ezen a helyen, Brenner János vértanúhalálának a pontos helyén kellene felépíteni a tiszteletére szentelt templomot. Így Zsida község is, melynek eddig csak egy imaterme volt, igazi templomot kapna.

(...) Sikerült megvásárolnunk két telket Zsidán. Az egyik telken az a ház áll, amelynek falánál Boldog Brenner János meghalt, és ahová behozták a holttestét. A másik telek pedig lehetővé teszi ennek a területnek a megközelítését a falu főutcája felől. (...) A szándékunk az, hogy megőrizzük annak a háznak egy jelentős részét, ahová Boldog Brenner János holttestét behozták, hiszen ezt a helyet megszentelte az ő kiomló vére, az ő életáldozata. A felépülő templom valamilyen módon össze lesz kapcsolva ezzel a szent helyként megőrzött házrésszel.

A felépítendő templomról elkészültek az első vázlattervek, a következő lépés a legmegfelelőbb terv kiválasztása lesz. A templom felépítését részben az egyházmegye fogja finanszírozni, de várjuk majd a hívek és minden Brenner Jánost tisztelő adakozó segítségét is. Nehéz pontos dátumot mondani a befejezésre. Reméljük, néhány éven belül felszentelhetjük a Boldog Brenner János-templomot Zsidán Isten dicsőségére, sok hívő ember lelki épülésére, az ide érkező zarándokok örömére.”

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria