Templomszentelést ünnepeltek Nagykállón

Hazai – 2023. december 28., csütörtök | 13:10

December 26-án Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök felszentelte a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykálló megújult görögkatolikus templomát.

Nagykállón a görögkatolikus templom kicsinek bizonyult karácsony második napján a Szent Liturgián – nagyon sokan érkeztek ugyanis a felújított templom szentelésének ünnepére.

A főpásztori liturgiát a szentelési szertartás előzte meg: hosszú imádságokkal és térdhajtásokkal kísérve megkenték olajjal, megtömjénezték és meghintették szentelt vízzel a falakat, illetve felöltöztették az oltárt.

A templomban másfél év óta először végzett Szent Liturgián a prédikációt Szocska Ábel püspök mondta, aki a templom megújulását a hit folyamatos megújításával állította párhuzamba. „Nem elég megépíteni, fenn kell tartani, időről időre meg kell újítani, foglalkozni kell vele” – mondta a főpásztor.

Az emberi kapcsolatok közül – amelyekkel szintén így kellene eljárnunk – a házasságot, a családi kapcsolatokat, a barátságot emelte ki a nyíregyházi megyéspüspök; ezek mellé is odaállította az Istennel való kapcsolatot: „Nem elég, hogy megkereszteltek minket, olykor le kell dobnunk, ami régi, koszos, rossz; és hagyni kell, hogy az Isten tisztára mosson, megújítson. És meg kell vizsgálnunk kapcsolatunkat Jézus Krisztussal is.”

Szocska Ábel püspök szentbeszédében elmesélt egy történetet is, mely arról szólt, hogy egy templomban csak akkor volt fény, ha az emberek hoztak magukkal gyertyát. E történet kapcsán hangsúlyozta: „Ha azt akarjuk, hogy a templomban fényesség legyen, ahhoz el kell menni oda, mert az ember jelenléte a legszebb világosság a templomban. Elmenni oda és időről időre megújítani a hitünket, ez a feladatunk.”

A Szent Liturgián a kerület esperese, a korábban ott szolgáló vagy helyben munkálkodó lelkipásztorok, valamint Gánicz Endre főhelynök is együtt imádkozott a főpásztorral.

A nyíregyházi megyéspüspök Lipcsák Tamás parókusnak munkája elismeréseként ezüst papi mellkeresztet adományozott, és köszönetét fejezte ki a helyi plébánosnak a közösség ideiglenes befogadásáért.

A szertartáson jelen voltak a felújítást segítő, a támogatási összeg elnyeréséhez szükséges pályázatokat sürgető országgyűlési képviselők, vármegyei és önkormányzati vezetők, akiknek az egyházközség képviselői jelképes ajándékokkal köszönték meg a közreműködést.

A Nyíregyházi Egyházmegye egyik legrégebbi téglaépítésű temploma nagyon rossz állapotban volt már évekkel ezelőtt. Még az előző parókus idejében indult el a törekvés, hogy ezen változtassanak. A műemlék templom süllyedt, vizesedett. Az előkészítő munkák után 2022 márciusában végre átadhatták az épületet a kivitelezőknek. A közösség addig a kállói római katolikus templomban „kapott hajlékot”.

A görögkatolikus templom közben tetőzet nélkül maradt; egészen a téglákig visszabontották a falakat. A sekrestyét is lebontották és új alapokra helyezték a vizesedés miatt. Miközben az épület szerkezetét stabilizálták és tetőt építettek rá, ablakait átalakították, gépészeti munkálatokat végeztek, vakoltak, festettek, a templom bútorait és ikonosztázát is restaurálták.

„Megújult a nagykállói templom, s ehhez nem csupán a pályázatokra volt szükség. Az építkezéssel párhuzamosan a közösség is kovácsolódott, megerősödött” – vallotta a parókus, hozzátéve, hogy „a közösségben mindenki tett valamit ezért a templomért”.

„A fehér falak a maguk tisztaságával és puritánságával olyan képet mutatnak az ide betérőknek, amilyenekké nekünk magunknak is válnunk kellene. Legyen ez a templom otthona minden istenkeresőnek, ahol testvérként élünk egymás mellett, bárhonnan is érkezünk, hiszen ide Krisztusért jövünk” – mondta Tamás atya.

A szertartás után agapéra várták a híveket, vendéget.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria