Termékenységtudatosságra hívó nőnapi kampányt szervezett a Katolikus Szeretetszolgálat

Hazai – 2024. március 14., csütörtök | 18:13

A Cikluskövetés honlap (cikluskovetes.hu) nőnapi kampánya keretében a szakemberek több platformon hívták fel a figyelmet a sok nőt érintő egészségügyi problémára, a cikluszavarra. Ennek keretében nagy sikerrel zajlott az edukatív célú, online kitölthető Cikluskvíz és nyereményjáték, melyet ötszáznál is többen töltöttek ki.

A nyertesek listája az alábbi linken megtekinthető.

A ciklus- és termékenységtudatosságra hívó kampány részeként elismert szakemberekkel készült interjúk jelentek meg a leggyakoribb cikluszavarokról és a modern, nem fogamzásgátló tablettával történő kezelési lehetőségekről. Bálint Balázs nőgyógyásztól a cikluskövetésről és a gyakori cikluszavarok gyógyításáról, Keszthelyi Márton nőgyógyásztól a meddőségi problémák oki orvoslásáról és a SOTE RRM (Rekonstruktív Reproduktív Medicina) szakrendeléséről, Kiss-Vizer Anna endokrinológustól pedig a hormonális problémák, cikluszavarok és az életmódbeli tényezők szoros összefüggéseiről olvashatnak az érdeklődők.

A nőnapi kampány részeként a cikluskovetes.hu szakemberei március 8-án nőnapi eseményt is tartottak a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti épületében, ahol szakorvosok és cikluskövetési oktatók mutatták be az egészséges ciklus ismérveit, illetve a cikluszavarok felismerésének, kezelésének modern lehetőségeit. Az eseményen készült felvétel megtekinthető az alábbi linkre kattintva.

A program kezdetén Schaffler Orsolya, Creighton és FEMM Health cikluskövetési oktató, a Természetes gyermekáldás projekt szakmai vezetője, valamint Makkné Kende Adrienn, Billings- és FEMM-oktató ismertette a cikluskövetés alapjait, a női ciklus hormonális változásait és megfigyelhető történéseit, az egészséges ciklus ismérveit. Ezután Fésüs Viktória, FEMM-protokollokban jártas nőgyógyász mutatta be a cikluszavar fogalmát általában, illetve életszakaszokra lebontva.

A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogyha a kamasz lányok ciklusa az első vérzést követő egy-két éven belül nem rendeződik, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, nem célszerű 18-20 éves korig várni. Gyakori probléma és különösen is veszélyes ilyen életkorban hormonális fogamzásgátlóval beállítani a nem egészségesen működő ciklust.

Kállay Csilla FEMM cikluskövetés-oktató ismertette a minden életkorra vonatkozó tényt: cikluszavar esetén a fogamzásgátló tabletta csak a tüneteket enyhíti, mert leállítja a női ciklust, de ezzel a probléma gyökerét nem gyógyítja meg. A kezeletlen problémák a tabletta elhagyása után ismét jelentkeznek, sokszor még súlyosabban, nem ritkán újabb betegségekkel karöltve, meddőségi problémákat okozva. Időigényes, de hosszútávú megoldást jelenthet a cikluszavart okozó problémák feltárása és a személyre szabott, oki orvoslás. A diagnózis felállításában nagy segítséget jelenthet a cikluskövetési táblázat is, a terápia gyakran gyógyszeres kezelést és életmódbeli változtatásokat is igényel, de hosszútávú megoldást adhat.

Kiss-Vizer Anna endokrinológus a cikluszavarok hátterében álló gyakori hormonális problémákról beszélt: a pajzsmirigyhormonok, a prolaktin és a stresszhormonok okozta cikluseltérésekről, valamint az anyagcserezavarok és a női működés összefüggéseiről. A doktornő kiemelte: mai stresszes, mozgásszegény életmódunk, egészségtelen étkezési szokásaink nagyon megnövelik a hormonális egyensúly felborulásának kockázatát. Érdemes figyelnünk a kellő mennyiségű alvásra és a krónikus stressz csökkentésére is. Ezek a tényezők mind segítik a cikluszavarok megelőzését is, de kialakult probléma esetén a gyógyszeres terápiák hatását növelik, kiegészítik.

Ezután szó esett még az endometriózis kezeléséről, a betegség ugyanis komplex gyógyítást igényel, a jelenlévők hallhattak a különböző vérzészavarokról, és a hallgatóság által előre feltett kérdésekre is válaszoltak a FEMM-protokollokban jártas doktornők. Végül elhangzott, hogy a cikluszavarok kivizsgálásával, oki orvosláson alapuló gyógyításért az alábbi helyeken kaphatnak segítséget a nők:

– A Budai Irgalmas Kórház Keresztény Családi Centrumában cikluszavarok és termékenységi problémák kivizsgálása egyaránt elérhető,
– A SOTE RRM szakrendelésén gyermekre vágyó házaspároknál segítik elő a természetes fogamzást,
IDE kattintva magánban is felkereshetőek a cikluskövetésben jártas orvosok, oktatók.

Végül három jótanácsot fogalmaztak meg a szervezők:

Az esemény végén kisorsolták a Cikluskvíz nyereményeit, illetve az est zárásaként személyes kérdésekkel lehetett megkeresni az előadást tartó oktatókat és orvosokat.

A nőnapi esemény felvétele és hasonló tartalmak visszanézhetők a Cikluskövetés YouTube-csatornáján.

A szervezők bíznak benne, hogy a nőnap kapcsán sikerült felhívni a figyelmet a női egészségtudatosság, a cikluskövetés és a cikluszavarok korai felfedezésének, a termékenységi problémák megelőzésének fontosságára. A teljes nőnapi kampány a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás projektjének keretében valósulhatott meg.

Forrás, fotó és illusztráció: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria