Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye felújított püspöki székházát

Hazai – 2023. január 7., szombat | 18:24

Január 6-án, vízkeresztkor, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepén a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisét követően Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye felújított és kibővített püspöki székházát.

A székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén jelen volt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott megyéspüspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly református püspök; Krakomperger Zoltán, az egyházmegye általános helynöke; Heidelsperger István, oktatási ügyekért felelős helynök; Törő András püspöki irodaigazgató; Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, irodaigazgatója; Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke; Papp László, Debrecen város polgármestere; Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke; Ágoston László vezető tervező, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató; a Püspöki Hivatal munkatársai, köznevelési és szociális intézményeinek vezetői, valamint az egyházközség hívei.

A szentmiséről bővebben ITT olvashatnak. Az egri főpásztor homíliája teljes terjedelmében ITT olvasható. A liturgiát élőben közvetítette a Szent István Rádió, amely ITT meghallgatható.

A szentmise befejező áldása előtt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszönetet mondott Istennek az együtt ünneplésért, valamint a felújított és kibővített püspöki székházért. Megköszönte Ternyák Csaba egri érseknek a szolgálatát, és azt, hogy az elmúlt években mennyi mindent tanulhatott tőle. (Palánki Ferenc öt éven keresztül, 2010-től 2015-ig az egri érsek segédpüspöke volt.)

A főpásztor köszönetet mondott az idén harmincéves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első püspökének, Bosák Nándornak a jelenlétéért, továbbá Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Fekete Károly református püspök és a további vendégek részvételéért. A debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszönetét fejezte ki munkatársainak a helytállásért, az intézményeknek a példás összefogásért, kiemelve:

nemcsak épületet, hanem közösséget, szeretetközösséget is építünk.

Palánki Ferenc püspök köszönetet mondott az építkezésben részt vevő szakemberek, mérnökök munkájáért, Ágoston László vezető tervező és Sztupa András műszaki ellenőr szakmai munkájáért.

A főpásztor kiemelte Rubóczki Béla iparművész restaurátor alkotásait, a kápolnában elhelyezett ólomüveg ablakokat, amelyek az egyházmegyéhez kapcsolódó szenteket és boldogokat ábrázolják: Szent László királyt, az egyházmegye védőszentjét; Szent II. János Pál pápát, az egyházmegye alapítóját; Árpád-házi Szent Erzsébetet, a szeretet védőszentjét; Szent Imrét, az ifjúság védőszentjét, valamint Boldog Bogdánffy Szilárd és Boldog Scheffler János vértanú püspököket.

Ezt követően Ágoston László vezető tervező ismertette a debreceni Püspöki Hivatal épületén történt változtatásokat, bővítési munkálatokat.

Elmondta: Palánki Ferenc püspök végigkísérte az egy évig tartó felújítási munkálatokat, olykor – a legjobb végeredmény érdekében – változtatásokat kért, de természetesen ráhagyatkozott a munkában részt vevő mérnökök szakmai tudására. E nagyszerű együttműködést tükrözi az elkészült épület, amire méltán lehetünk mindannyian büszkék – fogalmazott a vezető tervező, majd bemutatta az épületet.

Az évek során a három szárnyból álló eredeti épületet több ütemben bővítették, alakították. E beavatkozások megbontották az eredeti egységes megjelenést, ami az utcafrontról nem, de a belső udvar felől látható volt. A felújítás során az épület északi – részben földszintes, részben egyemeletes – szárnyát ráépítéssel kétemeletesre bővítették, és az új tetőteret is hasznosították. Ennek köszönhetően az épület harmonikusabb képet mutat. 

Az épület egy új lépcsőházzal bővült, akadálymentes lifttel kiegészítve. A teljes homlokzat új vakolatot kapott, és minden homlokzati nyílászárót háromrétegű üvegezéssel ellátott fa nyílászáróra cseréltek. A megmaradó tetőhéjazatot megtisztították. A püspöki székház belső udvarának teljes térburkolata megújult; új parkolóhelyeket alakítottak ki, köztük akadálymentesített parkolót is.

A tervezési folyamat során fontos volt a környezettudatosság és az energiatakarékosság – mondta el Ágoston László. – Igyekeztek minél többet megtartani az eredeti épületből; a bontott építőanyagokat újrahasznosították. Több helyen csak természetes anyagokat használtak. Hőszivattyús hűtési-fűtési rendszert alakítottak ki, kiegészítve a legmodernebb gázkazánokkal. A bővítés során az épület hasznos alapterülete 1810 négyzetméterről 2315 négyzetméterre nőtt.

A földszinten az irodai funkciókat részben meghagyták, részben irattárat alakítottak ki. Az étkező és konyha funkciók megmaradtak. A korábbi püspöki iroda, a titkárság és az informatikai irodák helyére a könyvtár költözött. A könyvtár mögött egy szolgálati lakás és egy irattár is található.

Az első emeleten található kis kápolnát és a mellette található vendégszobát összevonták, egy nagyobb kápolnát alakítva ki.

A korábbi püspöki lakást megszüntették, és bővítéssel egy vendég lakosztályt és püspöki lakosztályt építettek, kápolnával. A második emelet az igazgatásé; itt kapott helyet az informatikai központ is. A tetőtérben vendégszobákat alakítottak ki, a főszárny alatt található pincében pedig egy közel 70 négyzetméteres közösségi teret.

A Püspöki Hivatal átalakításának további részleteiről ITT olvashatnak.

Vízkeresztkor megkezdődik a házszentelések időszaka. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában idén a házszentelés szertartását Ternyák Csaba egri érsek végezte a felújított és kibővített püspöki székház kápolnájában, majd szenteltvízzel meghintette az épület egyes helyiségeit.

Szöveg: Kovács Ágnes

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria