Ternyák Csaba érsek mutatott be szentmisét az ecsédi kápolna búcsúünnepén

Hazai – 2024. augusztus 22., csütörtök | 16:07

Augusztus 20-án főpásztori szentmisével ünnepelték az Ecséd település szélén, festői környezetben található Szentkút-völgye Boldogasszony-kápolna felszentelésének 20. évfordulóját.

Az ünnepi program zenés Mária-köszöntővel kezdődött, melynek keretében ismert és kevésbé ismert Mária-énekeket és Szent István-énekeket hallhattak a jelenlévők Köles Éva népdalénekes előadásában, Barnabás Balázs kobozkíséretével. A szép ismert és ismeretlen dallamok imaként hangolták rá a zarándokokat a szentmisére, amelyet Ternyák Csaba egri érsek mutatott be.

Szent István királynak köszönhetjük, hogy ezer évvel ezelőtt hazát találtunk itt, a Kárpát-medencében, és családot is, Isten gyermekeinek, Szűz Mária gyermekeinek nagy családját – emelte ki az ünnepi szentmise homíliájában Ternyák Csaba egri érsek.

Amióta Szent István király a magyar népet kereszténnyé tette, azóta tudjuk, hogy életünk legfontosabb bástyája a hit – mondta a főpásztor. – Számunkra különleges üzenete van annak, hogy István király halála előtt felajánlotta nemzetét a Szűzanyának.

Akkor lettünk Mária népe.

Ez a történelemben egyedi helyzet. Ez volt az első, hogy valaki, egy nép vezetője Máriára bízta a nemzetét. Sokan követték ezt a példát, nemcsak a környező országokban, hanem szerte a világban. Így bátran tekinthetünk más népekre is úgy, mint testvérnemzetekre, hiszen ők is Mária gyermekei.

Minden alkalommal, amikor keresztségünkre emlékezünk, éljük át annak örömét, hogy

Isten gyermekei, Mária fiai lehetünk.

Szent István király, amikor felajánlotta országát, bennünket is felajánlott. Adjuk oda mi is az életünket Istennek, folytonosan megújítva belé vetett bizalmunkat és hűségünket – buzdított szentbeszéde végén Ternyák Csaba érsek.

A szentmise végén Csontos István, a Szentlaposi Szűzanya-kápolna Alapítvány kurátora megköszönte, hogy a főpásztor velük együtt ünnepelt.

Elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben számos jubileum adott alkalmat ünneplésre, de ez mind közül talán a legnagyobb, hiszen idén húsz éve, hogy felszentelték a kápolnát a Boldogasszony tiszteletére.

A búcsúi szentmise ünnepi körmenettel zárult.

A Patai Esperesi Kerület papjai és a települések zarándokai is ellátogattak az ecséd- szentlaposi kápolnához, hogy együtt ünnepeljenek Szent István király napján.

A húsz évvel ezelőtt felszentelt kápolna a helyi közösség összefogásának és hitének eredménye. Több mint száz személy áldozatos munkája nyomán épült fel a 21. század első Mária-kápolnája, mely hitünk védőbástyája, és jó példa a jövő nemzedék számára.

Az évforduló méltó megünneplésében nyújtott segítségéért a helyiek hálásak Varga József plébániai kormányzónak, valamint a helyi Szent Erzsébet-karitászcsoport tagjainak (akik süteményekkel is kedveskedtek a zarándokoknak), valamint vezetőjüknek, Nagy Péterné Ilonka néninek.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye/Federics Róbert;  Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány

Videó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria