Ternyák Csaba a máriabesnyői Kisboldogasszony-búcsún: A boldogság forrása a hitben keresendő

Hazai – 2024. szeptember 9., hétfő | 20:58

Búcsúi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek a máriabesnyői Boldogasszony-kegyhelyen szeptember 8-án.

A szentmise előtt Sergio Tellan kapucinus szerzetes köszöntötte a jelenlévőket és megköszönte Ternyák Csaba egri érseknek, hogy elfogadta meghívásukat.

A főpásztor elmondta, számos alkalommal járt már a kegyhelyen, ahová mindig örömmel jön, itt a kapucinus szerzetesek hűségükkel, a Szűzanya iránti szeretettel és tisztelettel segítik lelki épülésünket.

Szentbeszédében rámutatott: Szűz Mária születésnapja az Egyház nagy családjának közös ünnepe. A bensőséges ünnepet a népi jámborság szép megnyilvánulásai veszik körül, ez mutatkozik meg a magyar elnevezésében is, amikor a kicsi Máriát kisasszonynak, Kisboldogasszonynak nevezzük. Ennek a kislánynak a születése óriási hatással van az emberiségre:

 ő a második Éva, aki helyrehozza azt, amit az első Éva engedetlenségével elrontott.

Mi pedig választhatunk, hogy az első Évával vagy a második Évával, Máriával akarunk-e tartani. Azért ünnepeljük Mária születésnapját, mert vele akarunk tartani. A főpásztor felidézte Szent II. János Pál pápa gondolatát, aki azt mondta,

 

a Boldogságos Szűz Mária születése az egész világ megváltásának hajnala és reménye.

Mária élete és igenje kellett ahhoz, hogy elnyerje a nagyobb boldogságot, a mennybevételt. Amikor a Boldogságos Szűz Mária az angyali üdvözlet után útra kelt, hogy meglátogassa Erzsébetet, ő a Szentlélek által eltöltve áldottnak mondta Máriát, akit az Úr anyjának nevezett. Mi is Erzsébet bibliai szavait ismételgetjük mindannyiszor, amikor az Üdvözlégyet, a rózsafüzért imádkozzuk.

Amikor Mária meglátogatta Erzsébetet, elindult a hit útján, és rábízta magát az Úrra. Abban pedig, hogy az Üdvözítő anyja lett, nem méltóságot, hanem meghívást élt meg. Meghívást arra, hogy ő legyen az Úr első tanítványa. Végig szoros kapcsolatban állt fiával, ezért földi élete végén fölvétetett a mennybe. Azóta oltalmaz minket és közbenjár értünk.

Erzsébet azért mondja Máriát boldognak, mert hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki. A boldogság forrása tehát a hitben keresendő.

Szent Ágoston is megjegyzi:  nagy kiváltság, hogy Mária az üdvözítő édesanyja lehet, ám a hite még fontosabb. Láthatjuk, hogy Máriának a hite volt boldogsága forrása, az emberiség számára pedig ez az üdvösség útja. Ha boldogok szeretnénk lenni, vigyáznunk kell hitünkre, mert az élő hit lehet a garanciája annak a boldogságnak, amelyre mindenki törekszik.

Nekünk, hívő embereknek a legnagyobb élményünk, amikor megérezzük azt, hogy nem vagyunk egyedül, velünk van az Isten, és mindezt Máriának, az ő igenjének köszönhetjük

– zárta tanítását Ternyák Csaba egri érsek.

A szentmise körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria